Koláčky z tvarohového těsta - nebo z rikoty - jsou po upečení křehké a mají výhodu že uležením ještě získají na chuti a neosychají. Marmeládu si zvolte sami podle vaší chuti, výborná jsou i povidla. Vozím si je z Prahy (domácí!) i když letos mě už kamarádka připravila na to,že asi nebudou protože se neurodily švestky...:-((
Nicméně se mi podařilo objevit italskou švestkovou marmeládu která se jim dost podobá i když to není úplně to pravé povidlové :-)
INGREDIENCE:
300 gr tvarohu nebo rikoty
300 gr hladké mouky
150 gr másla nebo tuku (dávám zhruba půl na půl)
150 gr cukru
1/2 prášku do pečiva
vanilka, citronová kůra,sůl
marmeláda
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Smícháme mouku,prášek do pečiva,vanilku a větší špetku soli.Rozmícháme tvaroh aby v něm nebyly kousky. Utřeme máslo s cukrem, přidáme tvaroh, strouhanou citronovou kůru a po částech směs mouky.Vypracujeme hladké těsto které dáme aspon na hodinu odpočinout do lednice. Pak vyválíme na pomoučeném válu a tvořítkem nebo skleničkou o průměru asi 7 cm děláme kolečka. Polovinu jich vprostřed křížem nařízneme. Na plná kolečka dáme doprostřed lžičku marmelády,přiklopíme naříznutým kolečkem a okraje dobře přitiskneme.Pak znovu pomocí formičky odřízneme přebývající okraje. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct při 180' až zezlátnou. Vychladlé cukrujeme.
Děvče, jak ty to všechno zvladáš uvařit a napéct. Tvarohové těsto nezklame, když neni čas, jen čtverečky posypu před pečení krystal. cukrem a hotovo. Už vím, jak to zvládáš, ty jsi prostě šikovná holka.
OdpovědětVymazatPřikláním se k Božence....mě se u Tebe strašně líbí, pečeš a vaříš s ohromnou lehkostí, vkus máš velice moderní a recepty poutavé, zapisuji a až se vrátím z dovolené zkusím
OdpovědětVymazat[1]: Dík za pochvalu,ono to bude asi i tím že některé recepty jdou rychleji uvařit než dát na blog!
OdpovědětVymazat[2]: Děvčata,tolik chvály si snad ani nezasloužím! Diky moc,jsem ráda že se ti tu líbí a oplácím ráda navštěvu
OdpovědětVymazatKoláčky vypadají parádně, dostala jsem na ně chuť...
OdpovědětVymazatRůženko, ty vypadají náramně.
OdpovědětVymazatTak tohle se mi moc líbí, konečně upeču zase něco jiného. U nás se pořád dokola střídá perník se štrůdlem nebo listovým těstem. Změna je život, mňam!
OdpovědětVymazatRůženko,zdravím Protože miluji každé jídlo,do kterého se dává tvaroh,pokusím se to udělat také
OdpovědětVymazat[5]:Nezbylo Ale je to rychlovka a můžeš si smlsnout
OdpovědětVymazat[6]: Díky Helenko!
OdpovědětVymazat[7]:Tak tohle znám,přes zimu je u nás štrůdl každou chvíli To vždycky prostuduju spoustu receptů a pak zas sáhnu po jablkách a listovém těstě
OdpovědětVymazat[8]: Taky mám tvaroh pořád při ruce-je to vděčný pomocník!
OdpovědětVymazat