Dnešní recept jsem poprvé dělala před pár dny a musím říct že jsem k němu přistupovala trochu s obavou - nemám příliš zkušeností se slanými koláči - ale výsledek předčil očekávání. Alespon tak soudím podle rychlosti s kterou zmizel! Ingrediencí není mnoho ale jako vždy by mely být ty pravé.Jediný problém asi bude typický sýr "taleggio",červená čekanka i ricotta se již bežně prodávají i v českých obchodech. Taleggio je tučný sýr jehož konzistenci bych asi přirovnala k Blatáckemu zlatu chutově je ale výraznější. Pochází z oblasti Lombardie a jako spousta italských výrobků má ochrannou známku "originálního výrobku".Je čtverhranný a má typickou hnědooranžovou krustu na které jsou vyznačené kruhy s velkým písmenem T.Sýr který uzrává v jeskyních je dělaný z plnotučného kravského mléka absolutně bez chemických přídavků,včetně krusty která je omývaná slaným roztokem. Svou výraznou chutí připomíná trochu francouzské sýry.
Pokud jej neseženete v obchodě měl by se nahradit nejakým trochu pikantnějším sýrem.
Jako základ jsem použila křehké máslové těsto (pasta briseé) což je slaná verze lineckého těsta bez cukru a vajec,velmi jednoduchá na přípravu - a navíc tady se prodává už hotové.Ale můžete použít i listové těsto.
INGREDIENCE:
Těsto :
250 gr hladké mouky
125 gr másla nebo tuku
půl lžičky soli
špetka cukru
4-5 lžic hodně studené vody
Do mouky nasekáme dobře vychlazené máslo a promneme až získáme jemnější drobenku.Přidáme cukr a sůl a znovu promneme. Pak po troškách přiléváme vodu a mícháme a propracováváme až získáme hladké těsto. Dáme odpočinout do lednice asi na půl hodiny.
Mezitím připravíme nápln :
1 červenou čekanku (asi 300 gr)
1 porek
250 gr rikoty
2-3 lžíce parmezánu nebo pecorino
1 vejce
200 gr sýru taleggio
pár plátků eidamu nebo ementálu
Salát nakrájíme na čtvrtky a vyřízneme koštál.Pak nakrájíme na proužky. Porek nakrájíme na kolečka a dáme podusit na větší pánev spolu s čekankou.Dusíme až se odpaří voda a necháme vychladnout.Rikotu smícháme s parmezánem, přidáme zeleninovou směs,rozkvedlané vajíčko,evetuelně přisolíme a opepříme a dobře promícháme. Těsto rozválíme a vložíme do vymazané formy - necháme trochu vyšší okraj. Naplníme směsí,okraj přehneme trochu dovnitř - můžeme jej potřít i rozkvedlaným vejcem - a poklademe kousky taleggia.Dáme do předehřáté trouby péct při 180' asi 25 - 30 minut.
Pokud by zvrchu začal koláč tmavnout přikryjte alobalem a dopečte.Vychladle vyklopíme a krájíme.
Recept přímo hltám. Podle toho, co všechno koláč obsahuje, to musí být přímo božská mana. Už přemýšlím, kde co seženu a nakoupím. Těším se až ho vyzkouším. Tu skvělou nahořklou chuť čekanky už cítím na jazyku, no a se sýrem - mňam.
OdpovědětVymazatTo byl fofr Je vidět že ses opravdu těšila!!! Je to fakt výborná kombinace ,jak by řekli Italové - si sposa bene-aneb volně přeloženo dobré manželství Určitě všechno seženeš - snad jen ten sýr budeš muset nahradit nějakým jiným. Ale bude to dobré i tak,jsem pevně přesvědčena!
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, koláč vypadá nádherně ještě nikdy jsem podobný koláč nezkoušela, budu to muset napravit
OdpovědětVymazatAhoj Ali,taky jsem zkusila poprvé a musím říct že jsem byla mile prekvapena jak byl chutný.Mírně nahořklou chut čekanky zjemní ricotta,napln je měkká,těsto křupavé..celkově dobroučké !
OdpovědětVymazatChtěla jsem napsat, že je to jak pizza, ale přeci jen těsto odlišné. Taky vyzkouším.
OdpovědětVymazat[5]: Ne,s pizzou to má opravdu málo společného i když jsem viděla dělat pizzu s čímkoliv (ale ne v Itálii )Je to slaný koláč, dobrý třeba i k vínku...
OdpovědětVymazat[6]: Děkuji Růži.
OdpovědětVymazatRůženko, slané koláče máme rádi a tento je zajímavý. Čekanku jsem na slaný koláč ještě nedávala. Až někde uvidím čekanku, tak ho zkusím.
OdpovědětVymazat[8]: Než jsem ho dala na blog,zkontrolovala jsem jestli se u nás vůbec červena čekanka prodává Nemám už takový přehled a když tam jedu,nepídím se zrovna po zelenine!
OdpovědětVymazat