I když v Itálii jako první chod převažují těstoviny,dělají se i velmi chutné polévky. Nezahuštují se jako naše jíškou,ale dělají se hodně husté jednak množstvím zeleniny jednak zavářkami jako těstoviny, špalda, rýže apod. Lžíce v nich musí opravdu stát! Recept který dnes přikládám je ùplně nejjednodušší - pouze vařená zelenina - vesměs co dům dá - a pak jen propasírovat nebo rozmixovat a vhodit zavářku - tu musíte ale vařit přímo v polévce a ne zvlášt. Tím docílíte jednak požadované hustoty,jednak lepší chuti.
INGREDIENCE ( zhruba)
2 velké brambory
1 cibule
1-2 mrkve
trochu celeru
porek,česnek
dále co máte doma - cukiny,trochu špenátu, brokolici, lžíci hrášku ( i zmrazeného)...atd.
pár lžic rajčatového protlaku
polévková kostka nebo polévkové koření podle chuti
těstoviny na zavářku - menšího formátu.Na osobu dávám větší hrst a ještě třeba jednu navrch
olivový olej,sůl,pepř,sekanou petrželku,bazalku,pažitku -nebo co máte při ruce ( a v tuto roční dobu asi v mrazáku :-))
Omytou a na kostky nakrájenou zeleninu dejte do hrnce a zalejte vodou jen aby byla mírně potopená. Uvedte do varu,přidejte trochu kostky a vařte do změknutí. Pak rozmixujte třeba ponorným mixérem a dejte znovu vařit. Jakmile začne polévka vřít,vsypte zvolené těstoviny a za stálého míchání povařte. Polévka musí být dost hustá, proto musíte dobře míchat aby se nepřipálily těstoviny.Po uvaření ochutte olivovým olejem,solí a pepřem a bylinkami.
Polévka je vhodná i pro konvalescenty!