pondělí 30. března 2015

Zeleninová polévka ( Passato di verdura)

I když v Itálii jako první chod převažují těstoviny,dělají se i velmi chutné polévky. Nezahuštují se jako naše jíškou,ale dělají se hodně husté jednak množstvím zeleniny jednak zavářkami jako těstoviny, špalda, rýže apod. Lžíce v nich musí opravdu stát! Recept který dnes přikládám je ùplně nejjednodušší - pouze vařená zelenina - vesměs co dům dá - a pak jen propasírovat nebo rozmixovat a vhodit zavářku - tu musíte ale vařit přímo v polévce a ne zvlášt. Tím docílíte jednak požadované hustoty,jednak lepší chuti.
INGREDIENCE ( zhruba)
2 velké brambory
1 cibule
1-2 mrkve
trochu celeru
porek,česnek
dále co máte doma - cukiny,trochu špenátu, brokolici, lžíci hrášku ( i zmrazeného)...atd.
pár lžic rajčatového protlaku
polévková kostka nebo polévkové koření podle chuti
těstoviny na zavářku - menšího formátu.Na osobu dávám větší hrst a ještě třeba jednu navrch
olivový olej,sůl,pepř,sekanou petrželku,bazalku,pažitku -nebo co máte při ruce ( a v tuto roční dobu asi v mrazáku :-))
Omytou a na kostky nakrájenou zeleninu dejte do hrnce a zalejte vodou jen aby byla mírně potopená. Uvedte do varu,přidejte trochu kostky a vařte do změknutí. Pak rozmixujte třeba ponorným mixérem a dejte znovu vařit. Jakmile začne polévka vřít,vsypte zvolené těstoviny a za stálého míchání povařte. Polévka musí být dost hustá, proto musíte dobře míchat aby se nepřipálily těstoviny.Po uvaření ochutte olivovým olejem,solí a pepřem a bylinkami.
Polévka je vhodná i pro konvalescenty!

středa 25. března 2015

Piškotová roláda s pomerančovou marmeládou

Pomerančové marmelády mě na roládu bylo skoro líto,ale musím říct že po ochutnání jsem litovat přestala - sladké piškotové těsto se s trochu nakyslou chutí pomerančové msrmelády velmi dobře snoubí..Na roládu mám osvědčený rychlý recept,takže nedělní moučník byl na světě raz dva!
INGREDIENCE:
3 vejce
90 gr cukru
120 gr mouky
1 rovná lžička prášku do pečiva
1 lžíce oleje
1 lžíce horké vody
pomerančová nebo jiná marmeláda
Celá vejce šlehejte asi 10 minut s cukrem -můžete přidat i lžíci horké vody. Pak malým praménkem přilejte olej a znovu lehce prošlehejte.Mouku smíchejte s prosátým práškem do pečiva a po částech prisypávejte (nejlépe přes sítko) do vaječné hmoty a už nešlehejte ale obracejte vařečkou. Vzniklé těsto rozetřete na tukem nebo máslem potřený pečicí papír kterým jste vyložili plech. Dejte do vyhřáté trouby na pár minut - jen co těsto mírně zezlátne, jak přeschne bude se lámat. Po vytažení z trouby potřete pomerančovou marmeládou (i jinou podle chuti nebo jakou máte při ruce) a pomocí papíru srolujte a odstrante jej.
Nechte vychladnout a pak krájejte na kolečka. Je lepší když se trochu rozleží - aspon podle mě!

pátek 20. března 2015

Kuře po toskánsku

K přípravě následujícího pokrmu budete potřebovat typické toskánské bylinky - šalvěj,rozmarýn a pak česnek, sůl a pepř. Dále nezbytný olivový olej - nejlépe samozrejmě též toskánský - kuřecí stehýnka nebo kousky kuřete,pár brambor a můžeme začít....
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 menší nebo 1 větší kuřecí stehno na osobu
2 lžíce sekané šalvěje
3-4 stroužky česneku
snítku rozmarýnu
sůl,pepř
olivový olej
brambory podle chuti a hladu strávníků
lze přidat pár cherry rajčátek k bramborám
trochu vody nebo bílého vína
Bylinky rozsekáme spolu s oloupanými stroužky česneku - ten můžeme i rozetřít se solí a přidat do bylinek. Směs smícháme se solí a pepřem a 2 lžícemi olivového oleje. Potřeme jím kuřecí stehna a část vsuneme i pod kůži. Necháme v chladu trochu uležet. Mezitim si oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Vhodíme je do mírně osolené vařící vody a povaříme asi 5-7 minut. Do pekáče vložíme ochucená stehna, přidáme ovařené brambory, olej a pokud máte,tak i rozpůlená cherry rajčátka. Já pohodím sem tam i kousky másla...Podlijte troškou vody nebo bílého vína a dejte péct do trouby na 200' asi 45 minut - záleží jako vždy na vaší troubě.

neděle 15. března 2015

Velikonoční vejce

Zas to uteklo jako voda....Ještě před nedávnem jsme si vyměnovaly recepty na cukroví a už abychom připravovaly pomlázku...Tady sice není zvykem chodit od domu k domu a žádat vejce malovaný natož někoho vypráskat ale na různě zdobená vejce si potrpí. Velikonoce jsou pro Italy důležitějším svátkem než Vánoce,protože jak říkají "narodili jsme se všichni,ale z mrtvých vstal jen jeden..." Asi právě proto se mi zdá (alespon co se Toskánska týče) že Velikonoce se tu slaví daleko lépe. A nemalý vliv na to má určitě i nadcházející jaro - i když zatím to moc nevypadá....
Můj malý příspěvek k těmto svátkům jara jsou tato patchworková vejce která jsem vyrobila artyčokovou technikou z bavlněných stužek. Kromě toho že se vůbec netřepí a jsou levnější než taftové nebo saténové mají zrubu malou záložku pod kterou se schová špendlíková hlavička.


středa 11. března 2015

Maso na pepri po toskansku (Peposo)

"Pepe" znamenà v italstine pepr - odtud nàzev "peposo" - pepreny. Recept je z tech starych receptu kdy se pouzivalo par ingredinci ktere mel kazdy ve spizi a pokud se kupovalo maso,nebyly to urcite bifteky...Toskanska kuchyne je svym zpusobem chudà ale pripravovana s fantazii kterou mivaly stare hospodyne - nic se nevyhazovalo,ze vseho se dal pripravit chutny pokrm. V soucasné dobe najdete casto tyto recepty v nejlepsich restauracich. K jejich priprave je totiz zapotrebi dnes velmi vzacne ingredience - CAS!!

POTREBY pro 4 osoby:
700 - 800 gr predniho masa nejlepe klizky (jako na gulàs)
2-3 strouzky cesneku
2 dl suchèho cerveneho vina
asi lzicka celeho pepre a lzicka mleteho pepre - tyto dàvky jsou orientacnì - ridte se svou chutì
zhruba 1-2 sklenice vody
1-2 listky bobkoveho listu
sul,olivovy olej
Maso nakràjìme na mensì kostky a dàme do hlubsì mìsy. Promìchàme s peprem, pridàme bobkovy list,rozmàcknuty cesnek a zalijeme vìnem. Nechàme odpocinout asi hodinu a obcas promìchàme. Pak dàme do hrnce i s marinàdou,pridàme vodu,sul a trochu oleje a privedeme k varu. Zmìrnìme plamen a nechàme velmi zvolna varit za obcasného mìchànì asi 1 1/2 - 2 hodiny az je maso ùplne mekké. Pokud je potreba,behem varenì pridàme malé mnozstvì teplé vody.Vyjmeme bobkovy list - cesnek se vetsinou rozvarì a podàvàme s vhodnou prìlohou - v Toskànsku to byvaji i male bìlé fazole tzv.cannellini ale vyborne se "snoubì" s bramborovou kasì nebo varenymi brambory ci ryzì.
Nebojte se mnozstvì pepre - po uvarenì jeho ostrà chut témer zmizì (pokud se vàm nepodarì kousnout do cele kulicky :-))

čtvrtek 5. března 2015

Dort Sachr (Torta Sacher)

Sachruv dort je klasika, recepty se mìrne lisì,ale zàklad je cokolàdov<è testo, merunkova marmelada jako napln a vse polité cokolàdou. Mensì kalorickà bomba...zvlast kdyz jej podàvàte se slehackou.
Ale jednou za cas...kdo by odolal! Nasla jsem recept,tentokràt v italské kucharce ktery odpovìdà mym predstavàm - rychle, jednoduse a dobre :-)) Postup je trochu netradicnì nez jsme zvyklì,ale pràve proto me zaujal - je rozhodne rychlejsì.
INGREDIENCE:
100 gr hladké mouky (tady jinà nenì.ale jestli preferujete polohrubou,muze byt)
1/2 sacku pràsku do peciva
100 gr mouckoveho cukru
100 gr cokolady
150 gr rozpusteného masla (nebo tuku - dàvàm zhruba pul na pul)
4 vejce
50 gr strouhanych mandli nebo orisku ci orechu (ale obejdete se i bez!)
sklenicka merunkove zavareniny na nàpln
Poleva: 100 gr cokolady a asi 50 gr smetany (slehacky)
Slehacka na ozdobu (nemusi byt - ale je to lepsi s ni nez bez!)

Oddelte zloutky od bilkù a z techto uslehejte tuhy snih - pridejte malou spetku soli. Cokolàdu rozpustte ve vodnì làzni a nechte prochladnout.Strouhané mandle smìchejte s mouckovym cukrem,rozpustenym tukem ci màslem a zloutky. Dobre promichejte a pridejte po troskàch prosàtou mouku s pràskem do peciva, rozpustenou cokoladu a nakonec opatrne vmìchejte uslehany snìh z bìlkù.Smes vlejte do kulaté formy a od prostredka shrnte k okrajum - pecenìm se prostredek zvysì a dort zustane rovny .
Jà pouzila formu o prùmeru 26 cm - dort nesmi byt prìlis vysoky,jinak vznikne spìs buchta!- a dàme do mìrne predehràte trouby péct ze zacàtku pri teplote asi 160' po 10 minutàch zvysìme na 180' asi 25 minut - podle trouby. Upeceny dort vyklopìme a nechàme vychladnout. Pak rozkrojìme a naplnìme zavareninou. Rozpustìme ve vodni làzni cokoladu a smìchàme se smetanou - vznikne poleva kterou vlijeme na dort a nozem nebo spachtlì rozetreme po celem vrsku i obvode. Muzeme podàvat se slehackou.