středa 25. února 2015

Kuřecí kousky na houbách (Straccetti di pollo con i funghi)

Dnes si připravíme opravdu rychlý oběd - není sice houbová sezóna,ale určitě máte houby buď usušené nebo zmrazené. Začněme je konzumovat neboť za pár měsíců porostou zas!:-)) Já použila jak sušené (dovezené přímo z Vysočiny!) tak zmrazené - ty jsem musela koupit,houby jsou zde vzácný artikl.

INGREDIENCE pro 4 osoby:
1 větší kuřecí prso - nebo půl kila kuřecích plátků
300 - 400 gr zmrazených hub a eventuelně hrst sušených
2 stroužky česneku
2 lžíce sekané petrželky (použila jsem též mraženou)
2 lžíce rajského protlaku
trochu smetany na vaření
mouka na poprášení masa
olej, trochu bujonové kostky (podle chuti)
sůl a pepř

Maso nakrájejte na velmi tenké plátky a pak na proužky asi 2 cm.Lehce poprašte moukou. Na oleji osmahněte velmi krátce rozdrcený česnek a pak vhoďte petrželku a jen zamíchejte. Vložte houby a nechte podusit. Mezitím si na jiné pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm připravené kousky masa. Osolte a opepřete,pak vhoďte do pánve s houbami a společně poduste asi 10 - 15 minut. Přidejte protlak a smetanu,zamíchejte a můžete podávat.
P.S. "Straccetti" znamenà v doslovném překladu "hadříčky" :-))

sobota 14. února 2015

Mrizkovy kolac s marmeladou (crostata di marmellata)

Recept na mrìzkovy kolac ma asi kazdy a je v kazde kucharce. Mozna ale,ze ne vsichni znaji spravny postup jak ziskat kolac krehky a s "nezpecenou" marmeladou. V receptech je vetsinou psano, smichat mouku s cukrem, nasekat maslo,pridat zloutek - ale cukr s maslem zvlhne a pak se testo spatne zpracovàvà - spravné linecké testo se nema prilis vyvalovat,jen rychle spojit.Nasledujici postup se mi velmi osvedcil, i pri priprave vanocnìho cukrovì.
INGREDIENCE:
210 gr hladké mouky
140 gr màsla
70 gr cukru
1 lzicka pràsku do peciva
1-2 zloutky
vanilka, citr.kura
spetka soli
marmelada podle chuti, asi 300 gr
Prosijeme mouku do mìsy s pràskem do peciva a spetkou soli. Rozsekàme maslo a vytvorìme prsty drobenku. Teprve pak pridàme cukr, opet promneme, pak vanilku, citr.kuru a rozkvedlané zloutky. Rychle spojìme a jen velmi kratce propracujeme aby se testo spojilo. Vsechny ingredience by mely byt studene a nemely by se prilis zahràt. Pak testo zabalìme do potravinove folie nebo mikroténoveho sàcku a ulozìme do chladna aspon na pul hodiny.
Poté testo vyvàlìme a dàme stranou asi 1/4 na mrìzky nebo ozdobné tvary. Vetsì càstì testa vylozìme formu a dàme PREDPE'CT asi 5-7 minut. Vyjmeme z trouby a pak teprve rozetreme marmeladu po celém povrchu a udelàme ze zbytku testa mrìzky nebo tvary podle fantazie. Vlozìme opet do trouby a dopeceme dalsìch asi 10 minut pri 170' -zàlezì na vasì troube.Pokud je potreba,prendàme kolàc na pàr poslednich minut na vrchni dràzku trouby.

čtvrtek 5. února 2015

Cenci (čti "čenči") aneb "boží milosti"

Povánoční období je charakterizováno především karnevalovými oslavami a následujícím masopustem. V Itálii jsou oblíbené sladkosti které se dost podobají těm našim - smažené kobližky v různých obdobách jako např.tvarohové, rýžové,jablkové nebo krupicové - fantazii se meze nekladou. "Cenci" jsou vlastně naše boží milosti jen mírně odlišné. V Toskánsku tento název znamená doslova "hadry" Dělaji se v každém regionu pod jiným názvem, ale recept je podobný. Jinde v Itálii mají názvy jako "chiacchere" (hovory,drby) v Lombardii, "bugie" (lži) v Piemonte a tak podobně.
Mě osobně připomínají i naše krachle...zvlášť když jsou hodně tenké, např.protažené strojkem na těstoviny.
RECEPT:
300 gr hladké mouky
50 gr másla
2 vejce
1/2 prášku do pečiva
2 plné lžíce cukru
sůl - větší špetka
vanilka
šťáva z půlky pomeranče a strouhaná kůra
2 lžíce rumu nebo dezertního sladkého vína
olej (nejlépe arašídový) na smažení
moučkový cukr s vanilkou na posypání

Rozpusťte máslo a rozšlehejte vejce. Do mouky prosijte prášek, přidejte cukr, sůl, vejce,šťávu a kůru z pomeranče,máslo,rum a vypracujte hladké těsto. Nechte asi půl hodiny odpočinout v chladu.
Potom vyválejte tenké těsto - pokud máte strojek na nudlová těsta,použijte jej. Nakrájejte rádýlkem obdélníky asi 15x10 cm nebo podle vašeho vkusu a smažte ve vyšší vrstvě oleje. Vyndejte děrovanou naběračkou na savý papír aby se zbavily přebytečného tuku. Po částečném vychladnutí sypejte moučkovým cukrem.

pondělí 2. února 2015

Pokus....velikonoční

I když počasí je velice zimní ( na italské poměry) a dokonce nám na příští dny slibují i sníh !! za 2 měsíce budou Velikonoce a musíme se na ně dobře připravit. Artyčoková technika se mi zalíbila a po prvních pokusech-hokusech se mi začíná už trochu rýsovat...:-))