pátek 24. května 2013

Meruňkové dortíčky

Z listového těsta můžeme připravit spoustu chutných a rychlých zákusků. Teď, když se objevilo čerstvé sezonni ovoce, můžeme improvizovat. Dnes vás pozvu na "meruňové dortíčky".
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 listové těsto
čerstvé meruňky, broskve nebo jahody (lze použít i kompotované)
uvařený pudink buď vanilkový nebo s příchutí použitého ovoce
1 rozkvedlané vejce na potření
želatina (nemusí být)
*********************************************************************************************************************
Z listového těsta vykrájejte pomocí formičky nebo skleničky kolečka. Ze zbytku těsta udělejte kolem dokola okraj, aby pudink nevytékal. Pak potřete kolečka vejcem, propíchejte dna a dejte péct prázdná asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 200°. Pokud se moc nafukují, stlačte je lžící nebo vidličkou.
Uvařte pudink podle návodu a polovychladlým naplňte upečená kolečka. Ozdobte ovocem a můžete přetřít želatinou. Před podáváním pocukrujte moučkovýmcukrem. BUON APPETITO!

pondělí 13. května 2013

Veprova pecene po toskansku

V Toskansku se nepouziva prilis koreni, zato bylinky, jako salvej,rozmaryn apod.najdete temer ve vsech upravach masa. Zvlast chutna je veprova pecene se slaninou a bylinkami.
Budete potrebovat :
750 gr veprove pecene
1 cibuli
3-4 lzice korenove zeleninu
2 strouzky cesneku
lzicku listku rozmarynu
par listku salveje
100gr slaniny
sklenka bileho sucheho vina (asi 1 a pul dl)
sul a pepr

Rozmaryn, salvej, cesnek a trochu pepre rozsekame nebo rozmixujeme. Slaninu nakrajime na podlouhle kousky a obalime ji v rozsekane smesi. Do veproveho masa udelame ostrym nozem zarezy a prospikujeme ji slaninou. Maso opeceme na oleji, aby se zatahlo,vyndame ho, pak pridame nakrajenou cibuli a korenovou zeleninu.Chvili restujeme, pak vlozime znovu maso a jeste opekame. Zalijeme bilym vinem, nechame je chvili odparit, pak maso dame do trouby pect asi hodinu, hodinu a pul, az zmekne.Nebo je muzeme dusit, prikryte poklickou, v kastrolu.
Po upeceni maso zabalime do alobalu a nechame aspon 15-20 minut odpocinout-bude se pak lepe krajet a nedroli se.
La
.

sobota 11. května 2013

Čokoládové kostky s mascarpone a hruškami

Mascarpone je v Itálii uvedený jako sýr. Jeho konzistence je hustá, asi jako zakysaná smetana, ale chuť je neutrální. Používá se hlavně do moučníků za studena (např.slavné tiramisú) , do krémů, ale i v některých tepelných úpravách. Nahradí tuk nebo máslo a moučníky jsou krásně měkké. jedním z takových recepttů jsou čokoládové kostky s hruškami.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE (do menší formy)
3 vejce
250 g mascarpone
100 g mouky
3OO g hrušek (2-3 kusy)
110 g cukru
30 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
**************************************************************************************************************************************
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, až hmota zesvětlá a nabyde na objemu. Pak přidáme po částech mascarpone a opět našleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli a kakaem a dobře promísíme. Po troškách vsypáváme do směsi vajec s mascarpone. Pokud se vám zdá moc hustá, přilejte opatrně trochu mléka. Hustota těsta závisí na mascarpone, nejsou všichni stejní. Hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a vmícháme do těsta. Můžeme si nechat pár plátků a ozdobit jimi řezy než je dáte do trouby.
Pečeme asi 25 - 30 minut v mírně vyhřáté troubě, asi 170°.
Upečené necháme vyhladnout, pak cukrujeme moučkovým cukrem a krájíme na řezy.
Nemají konzistenci jako například bábévka, jsou nižší a jakoby "pudinkové", měkké a vláčné.


středa 8. května 2013

Teleci na zampionech


V Itálii se většina pokrmů nezahušťuje moukou, proto jsou i delší úpravy lehčí a lépe stravitelné.
Jedním z nich je i následující telecí se žampiony.
*******************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
500 g telecího masa nakrájeného na menší kousky
1 cibule
300 g žampionů
1 stroužek česneku
rajský protlak podle chuti - asi půl sklenky
na špičku nože sladké papriky
sůl, pepř
3 lžíce smetany
trochu masoxu
olej
lžíce sekané petrželky
*******************************************************************************************************************************
Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na olej zesklovatět. Vložíme maso, lehce osmahneme, přidáme utřený česnek, papriku a mírně podlijeme vývarem z masoxu. Podusíme a když maso trochu změkne, přidáme na plátky krájené žampiony a rajský protlak. Opět podusíme a ke konci necháme bez pokličky, aby šťáva trochu zhoustla. Je zahuštěná jen cibulí a žampiony. Ke konci přidáme smetanu, na
talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme. Tady většinou jen s čerstvým chlebem. BUON APPETITO!