Strudl je v nasi rodine tak oblibeny, ze bych ho mohla pect kazdy tyden. Aby byla trochu zmena, udelala jsem ze stejnych ingredienci tento kolac.
Budete potrebovat:
4 velka jablka-nejlepe renety,nebo jiny druh, neprilis stavnatych jablek
listove testo (i mrazene), rozvalene do kulata
2 lzice cukru
pul lzicky skorice
2 lzice rozinek
2 lzice orechu-rozdrcenych
lzici-az dve rozpusteneho masla
spetka citr.kury
Jablka nakrajime na kousky a s troskou vody, cukrem a skorici dame varit,az jsou kasovita. Pridame hrozinky, sekane orechy, citr.kuru a nechame vychladnout. Pokud je smes prilis vodnata, rozdrtime do ni par piskotu nebo suchych susenek.Chcete-li, nechte si pul jablka na ozdobu-ja jej nastrouhala navrch.
Testo rozvalime na plat o neco vetsi, nez je forma,ve ktere budeme pect. Formu vylozime papirem na peceni, nebo vytreme maslem a vysypeme moukou.
Vlozime do formy tak, abychom meli vyssi okraj. Vychladlou jablecnou smes vlijeme na testo a okraje prehneme. Pokapeme maslem a testo jim pretreme. Dame pect do trouby asi na 25 minut pri 180-200 stupnich az okraj zhnedne.
Pridala jsem na povrch i par piniovych orisku, ale nemusi byt.
Ahoj Růženko, s tím koláčem to je dobrý nápad U nás je štrůdl taky hned pryč Dělávám ho i jablka smíchané s banány ... a ten je pryč jako první
OdpovědětVymazatRůženko nadělalas mi chutě a já nemám těsto.Taky máme jablečný štrůdl rádi a nejenom,všechno z jablek.
OdpovědětVymazat[1]: S bananem jsem to jeste nezkousela,ale musi to byt dobre-vyzkousim!
OdpovědětVymazat[2]: Da se to udelat z lineckeho testa nebo jako mrizkovy kolac.My jsme taky "jabkovy")
OdpovědětVymazatListové těsto je také u nás oblíbené. Koláč máš pěkný a určitě i dobrý.
OdpovědětVymazatRůženko,koláč vypadá dobře,určitě byl dobrý jablíčka nic nepokazí.
OdpovědětVymazatRůženko,nevím jak v Italii slavíš svátek,ale dnes je u nás ,,Růženky,,i tak přeji vše nejlepší a hodně zdravíčka.Miluš
Růženko vše nejlepší k Tvému svátku,hezký den.
OdpovědětVymazat[6]:Diky za prani, tady se svatky moc neslavi a kazdy kalendar ma sva jmena, stejna jsou jen tech nejdulezitejsich svatych-napr. Antonin nebo Frantisek.Svata Ruzena zatim neni)[7]:
OdpovědětVymazatZdravím, Růženko, slavit normálně nemusíš, ale je milé, když si někdo vzpomene, jak se jmenuješ, ne? Měj se zdravě a piš ty dobré recepty a j.
OdpovědětVymazatMimochodem, mám připravená dušená jablka se skořicí, trochou cukru a trochou borůvek podušená jen ve vlastní šťávě s citronovou šťávou. Také budu péci, ale z kynutého těsta buchty- panenky. Já jablka zahušťuji, pokud jsou řídká, pudinkovým práškem, podle množství. Pěkně náplň drží pohromadě.
OdpovědětVymazat[10]: Diky, ano je to mile, zvlast kdyz tady nejsi vubec v kalendari Jen sami svati. S tim pudinkem je to dobry napad/jdu delat strudl pro kamaradku, vyzkousim!
OdpovědětVymazatRychlovka a určitě dobrá. Já jdu na své "rohlíčky jako ze zámku".Tentokrát s tvarohovou nádivkou. Těsto už odpočívá v lednici a já jen využívám čas.
OdpovědětVymazat