neděle 27. ledna 2013

Chlebicky s pomazankou z kurecich jatyrek (Crostini con fegatini di pollo)

V Italii nedelaji chlebicky tak,jak je zname my-s bramborovym salatem,sunkou,okurkou apod. Pouzivaji spise pomazanky,ktere jednoduse namazou na kousky chleba,nebo delaji jednoduche zeleninove chlebicky,napr."bruschetta" (cti "brusketa") s nakrajenymi rajcaty,cesnekem a bazalkou,jindy zas najemno nakrajene zampiony,ochucene cesnekem,olejem a trochou octa. V Toskansku je zvykem predkladat i kousky chleba jen s toskanskym salamem nebo sunkou.
Tyto chlebicky se zde nazyvaji "crostini" (krostyny) a slouzi jako predkrm.
Jedna z nejpopularnejsich a nejstarsich je pomazanka z kurecich jatyrek,kterou si snadno pripravite i doma.Pripomina nasi pastiku.
INGREDIENCE:
300 gr kurecich jatyrek
cibule,celer ,petrzel
100 gr mleteho hoveziho masa
2-3 lzice rajskeho protlaku nebo zrale,oloupane a rozsekane rajce
2 lzice kaparu
mala lzicka sardelove pasty nebo rozmackane sardele
asi 1 dl cerveneho vina
starsi veka
trocha vyvaru (i z kostky)
Osmazime cibulku s trochou celeru a petrzele, vlozime mlete maso a osmahneme.Pak pridame ocistena a na kousky nakrajena jatyrka,dobre zamichame,prilijeme vino a nechame povarit. Vlozime rajsky protlak nebo rajce, sardelovou pastu a nadrobno krajene kapary. Ty dodavaji pokrmu typickou chut,nemely by se zamenovat.Pokud je nemate,myslim, ze nejvìc se jim chutove podobaji kysele okurky-ale staci jedna mala.Podle potreby trochu podlijeme vyvarem ( i z masoxu,ale ne moc slanym) a podusime,az je maso mekke - staci tak pul hodiny.
Kdyz vse trochu zchladne,rozmixujeme ponornym mixerem-bud na hladko,nebo nechame mensi kousky.Vezmeme starsi veku a nakrajime na platky,jako na chlebicky. A tady nasleduje dulezita ze : veku nasucho opeceme,bud v opekaci topinek nebo v troube.Pak jednu stranu chlebicku lehce potreme stetcem namocenym ve zbylem e vyvaru-nebo bleskove namocime. Na tu stranu pak namazeme pomazanku. Dolni strana zustane krupava,horni mekka.A mame pravy crostino toscano!

středa 23. ledna 2013

Neni pozde - je brzo!

Zvonecky jsou pro nas spjate spis s Vanocemi,ale v Itàlii jsou pro Velikonoce typickà nejen vejce, ale i zvonecky. Letos jsem zkusila pouzìt stejnou techniku jako vloni na vejce - patchwork. Je to trochu slozitejsi, ale zatìm jsem udelala jen dva, az jich bude vìc,pujdou urcite lépe od ruky! Jako vzdy, ùplne nejlépe se urcite zacnou darit, az budu delat poslednì...Usmívající se

neděle 20. ledna 2013

Kolac s tvarohem,cokoladou a mandlemi (Crostata con ricotta,cioccolato e mandorle)

Na dnesni kolac budete potrebovat:
180 gr hladke mouky, 120 gr tuku nebo masla, 60 gr cukru, 1 zloutek
250 gr tvarohu, 2-3 lzice mouckoveho cukru, 1 vejce, cokoladove lentilky nebo nahrubo nasekana cokolada (asi 2 plne lzice), 30 gr mandli
Do prosatè mouky vsypeme cukr a rozdrobìme tuk. Dobre promneme,az se nadelajì zmolky-jako na drobenku. Pak pridame zloutek,rozmìchàme vidlickou a rychle zpracujeme hladke testo. Zabalìme do potravinàrske folie nebo mikrotenovèho sàcku a dàme aspon na pul hodiny do chladna.
Pripravìme nàpln-zloutek utreme s cukrem do peny,pridàme tvaroh a z bilku uslehany snih (muzeme pouzìt i bìlek,ktery nàm zbyl pri priprave testa). Do utvorenèho krèmu pridàme cokolàdu.
Testo vyvàlìme a vlozìme do vymazanè a moukou vysypanè formy-asi 22cm prumer. Dàme predpéct do vyhràté trouby na 180 stupnu. Kdyz se testo zacne zabarvovat,vyndàme ho z trouby, stlacime lzìcì,pokud se nafouklo a vlijeme tvarohovy krém.Navrch dàme mandle,bud celé nebo pulené. Vlozime opet do trouby a nechàme dopéct,asi dalsìch 15 minut (jako vzdy,ridte se vasì troubou)

neděle 13. ledna 2013

Brambory "pískové" (Patate sabbiose)

Brambory máme rádi snad ve všech podobách. Vyzkoušela jsem tento recept dnes k obědu a hned předávám dál. Jmenují se "pískové", protože upečené brambory opravdu vypadají jako posypané pískem - ale chutnají výtečně!
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
800 gr brambor
sádlo nebo olej
3 lžíce strouhanky
3 lžíce strouhaného parmezánu
špetka papriky
sůl a pepř podle chuti
******************************************************************************************************************************************
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme je vařit 4 - 5 minut do mírně osolené vody. Pak je scedíme a omastíme sádlem nebo olejem. Sádlo je v Itálii pomalu zakázané zákonem, ale podle mě je na opékané brambory nejlepší. Vložíme je do pekáčku a pečeme při 180° asi 15 minut.
Mezitím do misky vsypeme strouhanku, strouhaný sýr, papriku, špetku soli a pepř. Pokud nemáte pravý parnmezán, dejte jiný sýr tvrdší konzistence, měkčí sýry se táhnou a připalují.
Směsí posypeme brambory, dobře promícháme a dáme péct ještě asi 10 minut až zezlátnou, což záleží na troubě a vaší chuti. BUON APPETITO!

sobota 5. ledna 2013

KRUTI ROLADA SE SPENATEM A KLOBASOU

Dnesni recept je z krutìho masa, ale muzete pouzit i kureci. Hlavnì je, aby bylo dobre rozrìznutè na plàt,ktery se pak dà dobre zavinout. Muzete udelat i 2 mensi rolàdy.
Budete potrebovat (pro 4 osoby):
600 gr krutìho nebo kurecìho masa rozrìznuteho na plat
hrnek nadrobno nakràjenè nebo nastrouhane korenove zeleniny
150-200 gr klobasy nebo salamu
asi 150 gr spenatu (uvareneho a rozsekaneho, pokud je cerstvy,nebo rozmrazeneho)
strouzek cesneku
2-3 platky syra
sul, pepr,olej
pul sklenky bileho, sucheho vina
vyvar na podlèvànì
Maso naklepeme, rozdrolime po celè jeho plose klobàsu nebo salam (event.muzeme rozmixovat, ale ne uplne na kasi, nechàme kousky), na nej dame spenat, ochuceny utrenym strouzkem cesneku se soli a kratce povarenem),nakonec polozìme plàtky syra. Maso zarolujeme a ovazeme motouzem,nebo sepneme pàràtky. Pak jej opeprìme a vlozìme do rozpàleneho oleje, opeceme ze vsech stran, aby se zatàhlo. Pridàme korenovou zeleninu a osmahneme spolu s masem.Kdyz je vse opecene, vlijeme bìlè vìno a nechàme odparit. Muzeme pridat kousek màsla pro chut. Pak jeste trochu podlijeme horkym vyvarem (delàm z kostky).
Dusìme pod poklickou, obcas obràtìme,podlèvàme, asi 30 minut.
Maso nechame chvìli odpocinout v hrnci, pak vyndàme a zabalìme do alobalu. Nechame odpocinout, aspon ctvrt hodinky a pak rozbalìme, odstranìme motouz a pàràtka a nakràjìme na plàtky. Maso se lèpe kràjì, kdyz je trochu vychladlè. Stàvu ohrejeme a vlozìme do nì plàtky masa, kterè prohrejeme.Nezahustujeme,je dostatecne zahustenà zeleninou,kterà se rozvarì. Podàvàme s hranolky nebo bramborovou kasì.

čtvrtek 27. prosince 2012

Spagety s cesnekem, olejem a peperoncinem (Spaghetti aglio,olio,peperoncino)

Tento recept je opet dukazem, jak italska kuchyn dokaze z jednoduchych, dà se rìci i chudych surovin, vytvorit chutne a zdrave jìdlo. Je to jedna z nejjednodusìch ùprav testovin, konkretne spaget. Jako vzdy platì jedina podmìnka - pouzìvat vyhradne kvalitnìch surovin. Jen tak ocenìte jejich plnou chut.
Ja tyto spagety nazyvam obdobou nasi cesnecky-ocenite je hlavne po vanocnìch hodech, nebo po nàlezite oslavenèm Silvestru!
Ingredience pro 4 osoby
320 gr spaget - kvalitni znacky z tvrde psenice, italske vyroby, napr. Barilla, Buitoni nebo Agnesi
2 strouzky utrenèho cesneku
1 dl olivovèho, extra panenskèho oleje
1/2 kavove lzicky mleteho peperoncina (mnozstvi je orientacni-jelikoz peperoncino byva vice ci mène ostre i podle toho, z jakèho kraje Italie pochàzì, je lepsì dàt mène a eventuelne pridat)
asi 2 lzìce sekane, cerstve petrzele (muze byt i zmrazena)
strouhany parmezan, nejlèpe tesne pred podàvànìm
sul

Do vetsìho hrnce dame vodu na spagety.Teprve kdyz se zacne varit, vhodime sul (voda bez soli dosàhne drìv bodu varu)). Potom prelomime spagety vejpul a vlozime do vroucì vody a hned zamìchàme a pokracujeme v mìchànì dokud se voda zas nezacne varit. Pak stacì promìchat jen obcas. Mezitìm si pripravìme vetsi misu, ve kterè pak budeme spagty podàvat. Dame do nì utreny cesnek, umletè peperoncino, na drobno nasekanou petrzelku, trochu soli a zalijeme olivovym olejem.Zamìchàme a nechàme ustàt, nez se uvari spagety.Spravne uvarenè testoviny majì zustat trochu tuzsì na skus (Italovè rìkajì "al dente", presne prelozeno je to "na zub") Neproplachujeme, ani je nenechàvàme v horkè vode "dojìt"!!Tìm se jen nacucaji vodou a neprijmou pak dobre omàcky a ostatnì ochucenì.Vhodìme do misy a dobre promìchame.(Pokud chcete byt uplne perfektnì, mìsu pred prìpravou proplachneme horkou vodou, aby se ohràla.)
Zasypeme hojne strouhanym parmezanem, znovu promichàme a podàvàme.

pátek 21. prosince 2012

ANDILCI

A protoze Vanoce jsou jiz opravdu za dvermi, preji vsem mym navstevnikum blogu stastne a vesele, hodne zdravi, stesti, trpelivosti a at se vam splni vsechno, co si prejete!!