Kuře po myslivecku má různé varianty podle regionů kde se připravuje . Moje dnešní je jak jinak než toskánská a zdá se, že originální recept vznikl právě zde. Jako většina místních receptů se jedná o jednoduchou přípravu z ingrediencí které máme doma , stačí koupit jen základní surovinu - kuře . Může být celé nebo jen některé části , já používám nejraději vrchní část stehen, která je měkká a šťavnatá.
************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby :
1 celé kuře nasekané na kusy nebo 4 kuřecí stehna (vrchní část)
1 cibule
1 mrkev
1 stvol řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
snítka rozmarýnu
1 plechovka (400 g) drcených nebo loupaných rajčat
sůl a pepř ( nebo peperončíno)
1dl červeného vína
olej
trochu sekané petržele nebo bazalky
***********************************************
Nejdřív si připravíme zeleninu . Oloupeme cibuli, oškrábeme mrkev a odřízneme spodní , tvrdší konec celeru, odstraníme z něj vlákna. Vše nakrájíme a pak ještě rozdrtíme tak, abychom získali drobné kousky. Můžeme použít i mixer , ale opatrně ať nevznikne kaše . Oloupeme i česnek , který necháme vcelku.
Kousky omytého a osušeného kuřete vložíme do horkého oleje nejdříve kůží dolů a opečeme ze všech stran do zlatova . Potom přidáme zeleninu a česnek s rozmarýnem , sůl a pepř nebo peperončíno . Za stálého míchání orestujeme a pak přilijeme víno . Zvýšíme plamen a počkáme až se alkohol odpaří . Trvá to jen chvíli a když už necítíte vinný odér, je hotovo. Vyjmeme česnek a rozmarýn a přidáme rajčata . Dobře zamícháme, snížíme plamen, přikryjeme poklicí a za občasného obracení dusíme do měkka. Kdyby byla omáčka moc hustá , přidejte občas lžíci nebo dvě horké vody, ne víc , protože maso se musí dusit, ne vařit. Většinou to ale není potřeba.
Když je maso měkké , dochuťte pokud je potřeba a posypejte sekanou petrželí nebo bazalkou ( já dala směs obojího).
Servírujte s pečenými nebo vařenými brambory .
BUON APPETTITO!