Dnešní sušenky pocházejí ze Sardínie, konkrétně z městečka Dorgali v provincii Nuoro. Podobají se lineckým koláčkům s tím rozdílem , že se pečou spolu s marmeládou a neslepují se, vršek je zdobený “hádkem” z těsta . Originál recept je se sádlem, pokud vám nevyhovuje můžete použít stejné množství másla nebo půl na půl .
************************************************
INGREDIENCE:
500 g hladké mouky
150 g cukru
3 vejce
130 g sádla pokojové teploty
1 prášek do pečiva s vanilkou
1/2 sklenice mléka
špetka soli
marmeláda na plnění nejlépe pomerančová (v originále)
jinak použijte jinou hustší marmeládu podle chuti
moučkový cukr na posypání
************************************************
Ve větší míse našlehejte celá vejce s cukrem a špetkou soli, přidejte změklé sádlo a míchejte až se vše dobře spojí. Ve vlažném mléce rozpusťte prášek do pečiva a přidejte do směsi , potom po částech i prosátou mouku za stálého míchání . Když směs zhoustne, začněte jí zpracovávat ručně až získáte hladké těsto. Utvořte kouli, přikryjte fólií a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout , klidně i víc.
Doplněk - kdyby se vám recept zdál pro sušenky trochu zvláštní , můžete použit Linecké nebo jiné podobné těsto .
Vyválejte těsto ne příliš tence (asi 4 mm) , vykrojte tvary jako např.květy nebo jednoduchá kolečka , doprostřed dejte lžičku marmelády a že zbytků těsta vyválejte úzkého hada. Nakrájejte na kousky asi 10 cm a obtočte spirálovitě kolem a přes marmeládu jako na fotce . Některé hádky jsem udělala trochu kratší než bylo třeba , ale jistě jste pochopili jak na to.
Dejte péct do předehřáté trouby na 160’ asi na 15-20 minut.
Vychladlé pocukrujte moučkovým cukrem . Skladují se jako linecké cukroví, nejlépe v plechové krabici a vydrží tak dlouho než je někdo sní! BUON APPETITO !