pondělí 1. listopadu 2021

Sušenky "Settembrini"

Dnešní recept mám připravený už delší dobu, jen nebyl čas jej vyzkoušet. Jedná se o sušenky zvané "Settembrini" v překladu by to mohlo znít asi jako Zářijovky"  Klidně by se daly nazvat i "podzimovky", protože jejich hlavní ingredience jsou fíky, které zrají koncem léta kdy se konzumují čerstvé, ale pak se suší anebo se z nich dělá marmeláda a jsou k dispozici i na podzim a v zimě. 

Tyto sušenky jsou zde velmi populární, průmyslově je vyrábí jedna známá firma a internet se jen hemží recepty na jejich domácí přípravu. V podstatě se připravují z obdélníku křehkého lineckého nebo jemu podobného těsta, na prostředek se lžičkou navrší fíková marmeláda a pak se těsto přehne z jedné i druhé strany přes náplň. Vyjdou takové malé záviny. 

Dále jsou dvě možnosti - dát je do lednice nebo mrazáku až hodně ztuhnou, pak nakrájet ostrým nožem na kousky a dát péct. Nebo upéct celý závin a vlažný jej nakrájet na kousky. 

I když fotografie na netu vypadaly slibně i u první verze, kde nevytékala ani kapka marmelády, přece jen jsem opatrněji zvolila druhý způsob. Ani tak jsem nedosáhla dokonalosti, nicméně jsme si pochutnali a trouba neutrpěla žádné velké uleptání.

INGREDIENCE:

******************************************************************************

250 g hladké mouky

130 g másla 

60 g cukru

1 vejce

strouhaná citronová kůra

špetka soli

marmeláda z fíků (nejlépe smíchanou s drcenými mandlemi nebo ořechy)

nebo jiná marmeláda či povidla

vejce na potření 

***************************************************************************

Do prosáté mouky se solí rozsekáme studené máslo a rozdrobíme. Pak přidáme cukr, citr.kůru,  promícháme a vlijeme vidličkou rozšlehané vejce. Rychle spojíme v těsto a uložíme do chladu alespoň na půl hodiny. Potom těsto rozválíme na dva obdélníky . Doprostřed dáme lžičkou marmeládu a okraje těsta přes ní přehneme, pak otočíme aby spoj zůstal dole. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170° až zezlátnou. Před pečením se mohou lehce posypat třtinovým cukrem.  

Upečené vyndáme na mřížku a necháme prochladnout. Krájíme vlažné ostrým nožem na kousky,

Takto by měly vypadat od profesionála  (cukráře nebo fotografa (?) :-))

/Zdroj Pinterest/



...a takhle u nás doma ...


Předpokládám, že u vás na zahradě se to fíkovníky zrovna nehemží, takže pokud nedostanete marmeládu už hotovou (použila jsem typ s drcenými mandlemi) , vezměte jinou podle vaší chuti, určitě se hodí i povidla, stačí když nebude náplň moc řídká. Můžete dát do těsta i o něco víc cukru, marmeláda z fíků je totiž hodně sladká tak jsem dala méně než obvykle dávám na běžné linecké těsto. BUON APPETITO!