čtvrtek 17. září 2020

Pražma pečená se sardelovou pastou

Tento způsob jak upravit rybu se dá použít na pražmu,ale i na jiné ryby, i sladkovodní, třeba pstruh, lín apod.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 větší nebo 4 menší ryby
lžíce sardelové pasty
4 - 5 stroužků česneku
1 lžíce sekané petržele a několik celých stonků
sůl a pepř
olej
Ryby omyjeme, osušíme a do jejich kůže uděláme šikmé zářezy, jak je vidět na fotografii. Smícháme sardelovou pastu, utřený stroužek nebo dva česneku a sekanou petrželku. tuto směs vetřeme do zářezu. Vnitřek ryby osolíme, opepříme a vložíme snítku petržele, oloupaný stroužek česneku vcelku a zakápneme olivovým olejem. Rybu potřeme olejem i po povrchu a dáme péct do horké trouby asi na 15-20 minut - podle velikosti ryby. Můžeme přidat i pár brambor krájených na plátky a mírně ovařených (asi 2-3 minuty v osolené vodě) a několik rozpůlených cherry rajčátek.

úterý 8. září 2020

Rychlé jablkové dortíčky

Recept na tyto dortíčky jsem našla ve starší italské kuchařce. Plně odpovídá jedné z charakteristických vlastností italské kuchyně - rychle!! Příprava včetně loupání jablek vám nezabere víc jak půl hodinky...
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 -3 jablka
200 g polohrubé mouky
100 g másla
80 g cukru
1 vejce
1 menší sklenka mléka
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
špetka skořice
sekané oříšky nebo mandle na posypání
6 - 8 formiček na košíčky o průměru 10 cm.
*******************************************************************************************************************
Dejte rozpustit máslo. Oloupejte jablka a nakrájejte na menší kousky, přidejte skořici a lžíci mouky a lžíci cukru odebraných z odváženého množství. Dobře promíchejte. Do mísy prosijte mouku s práškem, cukr a sůl. Vejce rozšlehejte v mléce a přidejte i rozpuštěné vlahé máslo. Pomalu a za stálého míchání vlévejte do směsi mouky. Nakonec vmíchejte jablka a plňte tukem vymazané formičky.Posypte oříšky nebo mandlemi a pečte při asi 170' - 180' zhruba 12 - 15 minut. Nechte mírně prochladnout a vyklopte. Pocukrujte moučkovým cukrem.


pátek 4. září 2020

Jablkový koláč s dušenými jablky

Jablkové moučníky u nás vedou! Mohu je dělat na všechny způsoby a chutnají všem. Následující recept je vlastně jednoduchý mřížkový koláč s menší úpravou - těsto na koláč je předpečené a jablka předem podušená. Těsto tak nezvlhne a náplň zůstane měkká a šťavnatá.
********************************************************************************************************
INGREDIENCE:
 TĚSTO:
250 g hladké mouky
125 g tuku
80 g cukru
1 lžička prášku do pečiva
1-2 žloutky
citr.kůra, vanilka
NÁPLŇ:
3 - 4 jablka
2-3 lžíce cukru (podle chuti a kyselosti jablek)
trochu skořice
hrstka hrozinek - předem namočené ve vodě nebo v níže uvedeném dezertním víně
sklenička vody
5 cl sladkého dezertního vína
piniové oříšky nebo mandlové lupínky či ořechy na posypání
***************************************************************************************************
Do mísy prosejeme mouku s práškem. Rozsekáme tuk a přidáme do mouky, zpracujeme nejdříve nožem a pak rozemneme. Teprve potom přisypeme cukr, citr.kůru, vanilku a znovu promneme. Nakonec vmícháme rozšlehané žloutky a vypracujeme rychle hladké těsto. Dáme odpočinout do lednice aspoň na půl hodiny.
Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky, dáme do kastrolku a přidáme cukr, skleničku vody, skořici, dezertní víno (používám sladké italské Vinsanto - je podobné české medovině) a podusíme až jsou jablka měkká. Rozmícháme do kašovité konzistence a přidáme hrozinky.
Necháme prochladnout.
Poznámka - dezertní vino lze vynechat, v tom případě namočíme hrozinky ve vodě případně smíchanou s lžící rumu.
Těsto vyválíme a vložíme do formy tak,aby se utvořil asi 1 cm okraj. Přebytek okraje odkrojíme a použijeme na mřížky. Dáme péct asi na 10 minut při 180° - mělo by jen mírně zežloutnout. Někdo doporučuje dát na těsto papír se suchými fazolemi aby se nevzdouvalo,ale stačí, když těsto jen propíchnete vidličkou před a během pečení. Pak jej vyndáme z trouby, mírně stlačíme a vlijeme jablečnou směs. Posypeme piniovými oříšky, ořechy nebo mandlemi ,ozdobíme mřížkou nebo vykrájenými tvary ze zbylého těsta a dáme dopéct asi na dalších 20 minut. BUON APPETITO!



středa 2. září 2020

Bramborové krokety se šunkou

Bramborové krokety jsou vděčné jídlo. Jednak je můžete připravit i ze zbylé bramborové kaše, anebo pozměnit uzeninu - místo šunky šunkový.  nebo i jiný salám, případně  trochu  hrášku nebo jiné zeleniny, kousky sýra apod. Nebo je udělat jen z brambor a podávat i jako přílohu k masu.
**************************************************************************
INGREDIENCE:
asi půl kg vařených brambor
2 vejce
100 gr šunky nebo jiné uzeniny
špetku muškátového oříšku 
sůl, pepř
lžíce strouhaného sýra
strouhanka
lžíce sekané petržele
olej na smažení
***************************************************************************
Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme. Mačkadlem na brambory je protlačíme do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, sýr,  sůl a pepř podle chuti, špetku muškátového oříšku, trochu sekané petrželky  a 2 vidličkou rozšlehaná vejce. Eventuálně kousky vařené zeleniny nebo malé kostičky sýra .Dobře spojíme v těsto, pokud by bylo řídké, můžeme přidat trochu strouhanky. Necháme chvíli  odpočinout, pak tvoříme válečky, které obalíme ve strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje a pak vyndáme na savý papír, který vsákne přebytečný  tuk. Podáváme se salátem. BUON APPETITO!