pondělí 10. února 2020

Měkký mřížkový koláč bez másla (Crostata morbida senza burro)

Na internetu jsem našla zajímavý recept na rychlý mřížkový koláč, těsto se připraví prakticky
během pár minut. V lednici jsem měla dvě napůl spotřebované skleničky džemu a ještě před obědem jsem šla do toho.
Není to klasické linecké , protože chybí máslo a celková příprava je naprosto odlišná, ale výsledek mě potěšil,těsto je sušší ale měkké, podle mě kdyby se jedlo samotné chutnalo by asi jako piškoty. Původní recept byl s tvarohem a džemem, tvaroh doma nebyl, ale pokud jej máte v oblibě tak ho smíchejte s trochou cukru a dejte pod zavařeninu.
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 vejce
100 g cukru
300g hladké mouky
80 ml rostlinného oleje (asi 5 polévkových lžic)
špetka soli
citr. kůra
půl prášku do pečiva s vanilkou
sklenice džemu
***************************************************************************************************************************************
Do mísy rozklepněte vejce a rozšlehejte vidličkou. Postupně přidávejte cukr,olej,trochu strouhané citronové kůry a špetku soli. Nakonec po částech přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva až se těsto přestane lepit na vařečku, pak vyklopte na pomoučený vál a vypracujte ručně - stačí chvilka.
Mouky může být o něco málo méně nebo více, jde o to jak hodně vsakuje tekutinu. S těstem se pracuje velmi dobře, nenechává se odpočinout!
Oddělte asi třetinu na mřížky a zbytek rozválejte do formy. Já jsem použila kulatou o průměru 24 cm. Menší bych nedávala, díky prášku koláč "nakyne" a byl by moc vysoký, aspoň na můj vkus.
Udělejte malý okraj, naplňte zavařeninou a nakonec dejte mřížky.
Peče se asi 30-35 minut až povrch zezlátne. BUON APPETITO!

neděle 2. února 2020

Bábovka s mascarpone a čokoládou (Ciambella mascarpone e cioccolato)

Po delší odmlce způsobené jednak pseudo chřipkovým virusem který chtěl mermomocí bydlet s námi, nerovnému zápasu s technologií, nemluvě o předávkování vánočními dobrotami, hlásím nástup s novým receptem na bábovku. Přesněji řečeno, byla jsem přesvědčena že tento recept už na blogu mám, ale není tomu tak a i kdyby tak bylo, jde mi stejně hlavně o to abych se pochlubila zbrusu novou formou, kterou mi přinesl sám Ježíšek! Je totiž oproti běžným, byť vychvalovaným super formám zhruba 4x dražší a sama bych si jí určitě nekoupila.Tedy než jsem jí vyzkoušela.
Originál americká značky Nordic Ware, jako zlatá se tváří a přesně tak se chová. Má určité nároky jako například být řádně vymazána máslem a vysypaná moukou nebo kokosem, aby si po vyklopení zachovala veškeré záhyby a zákruty. Strouhanka se nedoporučuje, protože může poškodit strukturu upečeného těsta (lidově řečeno, zůstanou tam takové ťupky).
Nemá klasický nepřilnavý povrch, ale je z litého hliníku (doufám, že jsem pochopila správně), díky tomu se nepoškrábe ani nezačne být časem vrtošivě přilnavá. Byla jsem ujištěna, že je to investice pro několik generací a pro Ježíška dobře utracené peníze.
Pravda, trochu jsem mu pomohla, když jsem manžela několikrát šikovně vmanévrovala do správného obchodu aby se za mě přimluvil, ale účel světí prostředky a odměnou jsou bábovky jak ze žurnálu, že je nám je líto nakrojit.
Pokud máte zájem některou z forem zakoupit nebo si je (lépe) nechat nadělit, ZDE je odkaz:
Při koupi přes internet bývají často i slevy.
Ale už dost chlubení a pustíme se do práce!
*********************************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250g mouky
250g mascarpone
4 vejce
150 g cukru
1 prášek do pečiva s vanilkou
špetka soli
40 g čokoládových peciček
*********************************************************************************************************************************************************
Všecho potřebné by mělo mít pokojovou teplotu. Především mascarpone vyndaný na poslední chvíli z lednice způsobí klesnutí těsta.
Prosijte mouku s práškem do pečiva a solí. V míse šlehejte vejce s cukrem až vznikne hustá a téměř bílá pěna. Pak začněte po částech přidávat mascarpone a vždy jen krátce prošlehejte aby se vše spojilo. Mouku přidávejte tak, že posypete povrch krému a vařečkou lehce vmícháte odspodu nahoru až do úplné spotřeby.
Kdyby se vám směs zdála moc hustá ( záleží na hustotě mascarpone ) přidejte pár lžic vlažného mléka.
Čokoládové pecičky posypte lžičkou mouky aby v těstě nepadaly ke dnu a opatrně vmíchejte.
Stejným způsobem můžete přidat např.i hrozinky.
Vlijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a dejte péct při 170-180 stupních asi 35-40 minut. Pokud jsem vás nalákala na americkou formu, chce to o pár minut víc.
BUON APPETITO!