sobota 7. prosince 2019

Sachr dortíčky

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi každoroční rituály. Jedním z nich je určitě pečení cukroví, i když jsem nedávno četla, že čím dál tím více lidí se uchyluje ke kupovanému. Pokud patříte k těm, kdo na tradice nedá dopustit a alespoň pár plechů do trouby strčí, byt vanilkou a skořicí provoní, jste na správné adrese :-))
Kromě základních klasických druhů jako jsou rohlíčky, pracny, linecké a perníčky, jsem na zkoušku už koncem listopadu upekla tyto Sachr dortíčky. Že chutnaly o tom svědčí fotografie na které jich je jenom pět, protože ostatní zmizely. Recept je jednoduchý a zvládnou jej i začátečnice.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 g hladké mouky
25 g kvalitního kakaa
25 g kukuřičné nebo bramborové moučky
75 g moučkového cukru
130 g másla
2 žloutky
2 plné polévkové lžíce strouhaných ořechů nebo oříšků
lžíčka prášku do pečiva
špetka soli
vanilka
meruňková marmeláda
hořká čokoláda
kousky čokolády na ozdobu (lze vynechat)
******************************************************************************************************************************************
Prosijte a smíchejte vše sypké do mísy, přidejte na kousky nasekané máslo a dobře promněte. Pak přidejte i žloutky a vypracujte hladké těsto. Dejte odpočinout do lednice nejlépe na jednu až dvě hodiny.
Těsto vyválejte a vypichujte čtverečky o straně asi 4 cm, do poloviny z nich vypíchněte otvor. Pečte na 170°asi 12 minut (většinou platí pravidlo, že když začnou vonět, jsou téměř hotové, na plechu ještě dojdou).
Vrchní díly s otvorem namáčejte do poloviny v rozpuštěné hořké čokoládě nebo kvalitní polevě a nechte trochu zaschnout, ještě než poleva ztuhne posypte kousky čokolády, ale ani nemusí být.
Spojte se spodním dílem meruňkovou. marmeládou.
Zkusila jsem i pomerančovou a není to vůbec špatná kombinace, i když správný Sachr dort si žádá meruňkovou. 😉