Recept na tuto bábovku jsem našla v jedné "skleničkové" kuchařce. Je velmi chutná, vydrží dlouho vláčná (ale dlouho nevydrží nikdy :-)) a nikdo by nehádal, že jsou v ní jablka! Taky je velmi brzy hotová a zvládne jí i úplný začátečník. Budete potřebovat:
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
3 vejce
1 sklenička cukru
1 1/2 skleničky mouky (máme zde jen hladkou, vhodná je ale i polohrubá)
1/2 prášku do pečiva
2 větší jablka
5 lžic oleje
2 lžíce kakaa
špetka soli
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Jablka nastrouháme na hrubo a dáme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto. Přidáme skleničku cukru a vidličkou rozšlehaná vejce. Necháme asi 10 minut stát.
Do mouky prosejeme prášek do pečiva, kakao a špetku soli. Do směsi jablek přidáme olej, dobře promícháme a vmícháme po částech moučnou směs. Nalejeme do dobře vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a pečeme asi půl hodiny při 180° - záleží na velikosti formy a troubě.
Vychladlou bábovku vyklopíme a může se jen pocukrovat nebo ozdobit polevou jako na fotce. Polevu jsem připravila z 50 g moučkového cukru a lžíce horkého mléka. Děláno od oka, takže pokud je hustá, přidejte trochu mléka, jestli je řídká trochu prosátého moučkového cukru. Polijeme bábovku cik cak a necháme zaschnout.
BUON APPETITO!
Vítám všechny návštěvníky mého blogu! Jmenuji se Růžena a jsem přes 30 let vdaná v italském Toskánsku. Ráda bych vám přiblížila zdejší život tak, jak probíhá v naší italsko - české domácnosti. Bude to takový mix vaření, ručních prací, postřehů a cestování..
pátek 1. listopadu 2019
Tvarohové koláčky se zavařeninou
Na tyto rychlé a chutné koláčky budete potřebovat jen pár ingrediencí:
***********************************************************************
250 g tvarohu
200 g tuku (původní recept uvádí 250 g, ale těsto se mi zdálo příliš tučné a lepilo se)
250 g mouky
1 rozšlehané vejce na potření
špetka soli
zavařenina podle chuti (lépe tužší, aby nevytékala)
moučkový cukr na posypání
**********************************************************************
Do mouky přidáme špetku soli, rozsekáme tuk, dobře promneme a dáme i tvaroh (ne mokrý). Vypracujeme hladké těsto, pokud by se lepilo, přidáme trochu mouky, ale ne příliš aby těsto nebylo moc tuhé. Dáme do lednice aspoň na půl hodiny i víc, aby ztuhlo. Pak vyválíme asi na půl cm a skleničkou vykrájíme kolečka. Na každé dáme doprostřed lžičku marmelády, přeložíme, okraje dobře přitiskneme a ještě zmáčkneme kolem dokola vidličkou. Potřeme rozšlehaným vejcem, může se posypat sekanými oříšky, mandlemi nebo nechat jen tak. Pečeme asi 20 minut do zlatova při 180°. Upečené necháme vychladnout a pak sypeme moučkovým cukrem. BUON APPETITO!
***********************************************************************
250 g tvarohu
200 g tuku (původní recept uvádí 250 g, ale těsto se mi zdálo příliš tučné a lepilo se)
250 g mouky
1 rozšlehané vejce na potření
špetka soli
zavařenina podle chuti (lépe tužší, aby nevytékala)
moučkový cukr na posypání
**********************************************************************
Do mouky přidáme špetku soli, rozsekáme tuk, dobře promneme a dáme i tvaroh (ne mokrý). Vypracujeme hladké těsto, pokud by se lepilo, přidáme trochu mouky, ale ne příliš aby těsto nebylo moc tuhé. Dáme do lednice aspoň na půl hodiny i víc, aby ztuhlo. Pak vyválíme asi na půl cm a skleničkou vykrájíme kolečka. Na každé dáme doprostřed lžičku marmelády, přeložíme, okraje dobře přitiskneme a ještě zmáčkneme kolem dokola vidličkou. Potřeme rozšlehaným vejcem, může se posypat sekanými oříšky, mandlemi nebo nechat jen tak. Pečeme asi 20 minut do zlatova při 180°. Upečené necháme vychladnout a pak sypeme moučkovým cukrem. BUON APPETITO!
Toskánské karbanátky
Toskánské karbanátky (Polpette alla toscana) jsou rychlé a levné jídlo.Budete potřebovat:
*******************************************************************************************************************
3 - 4 plátky staršího chleba
150 gr mortadelly (nebo jiný měkký salám)
2 vařené brambory
2 vejce
trochu špenátu
1 - 2 stroužky česneku
sůl, pepř
strouhanka
olej na smažení
*******************************************************************************************************************
Chléb zbavíme kůrek a namočíme na chvíli do mléka nebo vody. Dobře vymačkáme, dáme do mísy, přidáme uvařené a propasírované brambory,utřený česnek, na drobné kousky nakrájenou mortadellu či salám (pokud je vcelku, dá se i nastrouhat), 2 vejce, špenát (nemáte-li, stačí i sekaná petržel), sůl a pepř. Necháme odpočinout v chladu alespoň půl hodiny, pak tvoříme karbanátky,které obalíme ve strouhance a smažíme.
Podáváme se zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO
*******************************************************************************************************************
3 - 4 plátky staršího chleba
150 gr mortadelly (nebo jiný měkký salám)
2 vařené brambory
2 vejce
trochu špenátu
1 - 2 stroužky česneku
sůl, pepř
strouhanka
olej na smažení
*******************************************************************************************************************
Chléb zbavíme kůrek a namočíme na chvíli do mléka nebo vody. Dobře vymačkáme, dáme do mísy, přidáme uvařené a propasírované brambory,utřený česnek, na drobné kousky nakrájenou mortadellu či salám (pokud je vcelku, dá se i nastrouhat), 2 vejce, špenát (nemáte-li, stačí i sekaná petržel), sůl a pepř. Necháme odpočinout v chladu alespoň půl hodiny, pak tvoříme karbanátky,které obalíme ve strouhance a smažíme.
Podáváme se zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO
Cannelloni s tvarohem a ragú
V Itálii se jako první chod podává "pasta" - těstoviny v různé podobě, kterých je zde nezčíslné množství druhů.
Jedním z nejobolíbenějších je "pasta al forno" - zapékané těstoviny. Na nedělní oběd nebo i jako samostatný pokrm se výborně hodí palačinky plněné tvarohem (ve slané verzi) s masovým ragú.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby - asi 12 až 15 palačinek:
500 gr tvarohu nebo rikoty
3 - 4 lžíce špenátu i zmrazeného - pokud máte čerstvý, stačí spařit
asi 200 ml bešamelu (kupuji hotový)
masové ragú
trochu muškátového oříšku
sůl a pepř
strouhaný parmezán
******************************************************************************************************************************************
Palačinky i ragú můžeme připravit den předem.
Na palačinky budeme potřebovat:
asi 200 gr hladké mouky
2 hrnky mléka
2 vejce
sůl
Vejce rozkvedláme v mléce a postupně přiléváme do mouky se solí a mícháme, aby se neutvořily hrudky.
Hladké těstíčko necháme asi půl hodiny odpočinout a pak smažíme tenké palačinky.
RAGÚ:
200 gr hovězího a 200 gr vepřového mletého masa
cibule, mrkev a celer - celkem asi šálek
olej
půl skleničky červeného suchého vína
300 gr rajského protlaku nebo loupaných rajčat v konzervě (pomodori pelati)
pepř a sůl
*****************************************************************************************************************************************
Na oleji osmažíme cibulku spolu s kořenovou zeleninou a přidáme maso. Necháme osmahnout a zalijeme vínem, zvýšíme plamen a když se víno odpaří, přidáme rajský protlak, pepř a sůl. Necháme jen velmi mírně vařit asi hodinu, až je maso měkké.
Tvaroh smícháme s usekaným špenátem, ochutíme špetkou muškátového oříšku, přidáme sůl a pepř.
Na každou palačinku rozetřeme náplň a svineme. Na dno pekáčku dáme trochu ragú a bešamelu a vložíme svinuté palačinky hezky vedle sebe. Polijeme zbytkem ragú a hustě pokapeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 - 200°(řiďte se podle své trouby) až povrch zezlátne. Netrvá to dlouho, všechno už je vlastně uvařené, jde jen o to, mít zlatavou kůrčičku.
Upečené vyndejte z trouby, nechte odpočinout asi 10 minut a podávejte. BUON APPETITO!
Jedním z nejobolíbenějších je "pasta al forno" - zapékané těstoviny. Na nedělní oběd nebo i jako samostatný pokrm se výborně hodí palačinky plněné tvarohem (ve slané verzi) s masovým ragú.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby - asi 12 až 15 palačinek:
500 gr tvarohu nebo rikoty
3 - 4 lžíce špenátu i zmrazeného - pokud máte čerstvý, stačí spařit
asi 200 ml bešamelu (kupuji hotový)
masové ragú
trochu muškátového oříšku
sůl a pepř
strouhaný parmezán
******************************************************************************************************************************************
Palačinky i ragú můžeme připravit den předem.
Na palačinky budeme potřebovat:
asi 200 gr hladké mouky
2 hrnky mléka
2 vejce
sůl
Vejce rozkvedláme v mléce a postupně přiléváme do mouky se solí a mícháme, aby se neutvořily hrudky.
Hladké těstíčko necháme asi půl hodiny odpočinout a pak smažíme tenké palačinky.
RAGÚ:
200 gr hovězího a 200 gr vepřového mletého masa
cibule, mrkev a celer - celkem asi šálek
olej
půl skleničky červeného suchého vína
300 gr rajského protlaku nebo loupaných rajčat v konzervě (pomodori pelati)
pepř a sůl
*****************************************************************************************************************************************
Na oleji osmažíme cibulku spolu s kořenovou zeleninou a přidáme maso. Necháme osmahnout a zalijeme vínem, zvýšíme plamen a když se víno odpaří, přidáme rajský protlak, pepř a sůl. Necháme jen velmi mírně vařit asi hodinu, až je maso měkké.
Tvaroh smícháme s usekaným špenátem, ochutíme špetkou muškátového oříšku, přidáme sůl a pepř.
Na každou palačinku rozetřeme náplň a svineme. Na dno pekáčku dáme trochu ragú a bešamelu a vložíme svinuté palačinky hezky vedle sebe. Polijeme zbytkem ragú a hustě pokapeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 - 200°(řiďte se podle své trouby) až povrch zezlátne. Netrvá to dlouho, všechno už je vlastně uvařené, jde jen o to, mít zlatavou kůrčičku.
Upečené vyndejte z trouby, nechte odpočinout asi 10 minut a podávejte. BUON APPETITO!
Kočička za oknem
Pro všechny milovníky kočiček :-))
Obrázek je z jednoho anglického časopisu a fotila jsem ještě než byla výšivka v rámku.
Pak obrázek putoval zpět do Anglie, k paní která mi posílala návody a časopisy na vyšívání a hlavně vlastnila černého koucoura který se rád díval z okna!