neděle 22. září 2019

Kakaová bábovka s banánem

Banán s čokoládou, který mlsoun by neznal tuhle lákavou kombinaci, kterou jsem chtěla použít i na přípravu bábovky. Našla jsem pár receptů kde se oboje vyskytovalo, ale nakonec zvítězila oblíbená šlehačková, která nezklame nikdy, je rychlá a dá se obměňovat do nekonečna.
Místo čokolády jsem použila kvalitní kakao, jinak můžete přidat rozpuštěnou čokoládu, nejlépe hořkou.
**********************************************************************************************************************************************
3 vejce
230 gr polohrubé mouky
40 gr kakaa /nebo asi 50 gr rozpuštěné čokolády/
250 ml tekuté šlehačky
180 gr cukru
2 zralé, rozmačkané banány
1 prášek do pečiva s vanilkou
špetka soli
máslo nebo jiný tuk na vymazání formy a mouka nebo kokos na vysypání
******************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme formu. Dobře vymažeme a vysypeme moukou, nebo jak jsem se naučila podle jedné zpřátelené blogerky (nemohu uvést jméno, protože si přesně nepamatuji která šikulka to byla!), strouhaným kokosem. Původně jsem se bála, že se kokos spálí, ale byla jsem ujištěna že ne a opravdu je to tak, navíc moučník získá na chuti a také se i lépe vyklápí.
Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou.
Smícháme mouku s práškem, solí a prosátým kakaem, kdo chce přidat čokoládu, měl by jí předem rozpustit ve vodní lázni a nechat zchladnout.
Vejce i šlehačku je lepší vyndat o něco dříve z lednice aby měly pokojovou teplotu.
Celá vejce rozšleháme s cukrem až se objem zdvojnásobí a zesvětlá. Pak začneme přilévat i šlehačku ale už příliš nešleháme,jen aby se vše spojilo.
Povrch posypáváme směsí mouky a kakaa a vařečkou promícháváme až získáme hladké těsto. Nakonec přidáme rozmačkané banány a opět promícháme.
Nalijeme do připravené formy a dáme péct bez horkovzduchu do mírně vyhřáté trouby (asi 140°). Zhruba po 15 - 20ti minutách zvýšíme na 170° nebo jak jste u bábovek zvyklí. Tímto způsobem se bábovka zapeče a nevyběhne hned nahoru což někdy vede ke splasknutí. Horkovzduch u moučníků kde je prášek, droždí nebo cokoliv jiného co pomáhá k vyběhnutí těsta - například hodně vajec nebo bílky - nepoužívám, přijde mi, že těsto nabyde méně a je víc vysušené. Pak se samozřejmě řiďte svým vkusem, zvyky a zkušenostmi.
BUON APPETITO!

sobota 14. září 2019

Dárky pro miminka

Po delší odmlce, kdy se díky vedrům nedalo vařit, jíst, spát ani psát, jsem získala inspiraci od mé kolegyně Silvie, která dokáže vytvořit originální dárky pro miminka a potěší i jejich maminky. Vše je zhotoveno z plenek a kromě hezké podívané jsou i nesmírně praktické.
Jako jeden z prvních zhotovila "horkovzdušný balón"
V koši jsou bačkůrky a plyšáček...


Pro synka kolegyně vytvořila plínkový zámeček..


..pro svého čerstvého synovce vláček...vagóny byly plné krémíčků, olejíčků, plyšových hraček, ručníků, prostě kompletní miminkovská výbava!


Děvčata v salónu nezahálí a když se nejmladší kolegyni narodila druhá dcerka, byla na její počest vytvořena holčička plínková ...Usmívající se


Pro velký úspěch si u ní začaly objednávat dárky i klientky, především budoucí babičky. Jedním z nich byl medvídek na motorce, který cestoval až do Říma (i když ne po vlastní ose :-))


...na řídítkách jsou navlečené ponožky a reflektor je kojenecká láhev..
Důkazem, že se jedná o o vlastnoruční výrobu je zapnutý ohřívač vosku na depilaci v pozadí kabinky naší šikovné estetistky, kde byla pořízena většina fotografií :-))


Podobných dárků bylo ještě o něco víc a určitě přibydou další. Původní inspiraci načerpala na internetu, ale hodně pracovala i její vlastní fantazie, takže na závěr nezbývá než dodat "Brava Silvia!!" Mrkající