Když řeknete například dítěti (nebo i manželovi), že budou zeleninové karbanátky ( polpette di verdure), většinou ohrnou nos. Pokud ale zeleninku chytře zamaskujete do úhledných kouliček nebo placiček, které uvnitř budou skrývat kostičky sýra teplem se táhnoucích a vše zabalené v křupavém obalu ze strouhanky, vsaďte se, že protestovat nikdo nebude.
Špenát (spinaci), který jsem zvolila jako přílohu, to je jiná kapitola. Použila jsem čerstvé, křehké lupínky jen na rychlo ohřáté na pánvi - stačilo pár minut - a ochucené po italsku jen olivovým olejem a pár kapkami citronové šťávy. Je lehčí, chutnější a lépe vypadající než klasický špenát, ale pokud nechcete riskovat, podávejte karbanátky s klasickou bramborovou kaší nebo se salátem.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 - 3 větší brambory
2 mrkve
2 cukíny
hrst zelených fazolek
2 krajíčky suchého chleba
100 gr tvrdšího sýra
4 lžíce strouhaného parmezánu
2 menší vejce
1 lžíce hladké mouky
trochu soli a pepře
špetka muškátového oříšku
strouhanka
olej na smažení
***************************************************************************************************************************************
Brambory ve slupce uvařte téměř do měkka a nechte vychladnout. Ostatní zeleninu očistěte a uvařte zvlášť v mírně osolené vodě opět téměř do měkka. Pokud se budete držet mého receptu, cukíny vyndejte o něco dřív (mluvím o malých cukínkách, velkých maximálně jako menší salátová okurka) a pak dovařte fazolky a mrkev.
Jinak můžete použít třeba i zmrazenou zeleninovou směs, ta bývá už nakrájená, takže hlavně nepřevařit.
Plátky chleba zbavte kůrek a namočte do vody až změkne, pak dobře vyždímejte.
Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle do větší mísy, přidejte k nim zeleninu nakrájejte na malé kostičky, zrovna tak sýr, chléb, vejce, parmezán, ochuťte pepřem a muškátovým oříškem a přidejte i sůl - opatrně, sýr už bývá slaný dost a lžíci mouky. Nechte odpočinout v lednici aspoň půl hodiny.
Směs trochu zhoustne, kdyby se vám zdála řídká,stačí přidat trochu strouhanky.
Pak vykrajujte lžící noky a v ruce vytvářejte kuličky, nebo vyšší placičky, vhoďte je do hlubokého talíře se strouhankou a pěkně obalte.
Smažte v oleji po všech stranách a dávejte na mísu vybavenou papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte horké s vhodnou přílohou, dobré jsou ale i za studena například s čerstvým chlebem a okurkou.
BUON APPETITO!