pátek 28. dubna 2017

Basturma s rýží

Podle internetu je "basturma" sušené kořeněné maso ze svíčkové nebo dokonce typické jídlo Kazachstánu z marinovaného skopového masa připravovaného na rožni.
Ne, nic takového jsem neuvařila a ani vám nebudu předkládat!
Basturmu jsem znala jako specialitu jedné pražské restaurace, kousky svíčkové s cibulí,houbami a olivami (pokud nebyla svíčková, v té době spíš zjevení, použila se vepřová panenka),trochu pikantní a charakteristikou tohoto pokrmu bylo právě to, že jste ho nedostali nikdy stejný jako minule - záleželo na dostupnosti surovin a především fantazii kuchaře...
Pro exotický nádech se používala sojová omáčka, značně oblíbená již před mnoha lety kdy byla populární i tzv. "čína" aneb variace na čínskou kuchyni. Nevím jestli jsem si pamatovala úplně přesně recept, ale moje "basturma" byla rychle hotová, rychle snězená a chutnala...
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr hovězího masa na minutku (nebo vepřové panenky)
- myslím že by se dalo použít i maso kuřecí
1 větší cibule
200 gr žampionů (nebo hrstku předem namočených a vymačkaných sušených hub)
100 gr oliv
2 lžíce škrobové moučky
vývar
lžička sojové omáčky
peperončino nebo pepř
olivový olej, sůl
dušená rýže jako příloha
******************************************************************************************************************************
Všechny potřeby si přichystáme předem, protože pokrm se připravuje jako minutka. Maso nakrájíme na nudličky dlouhé asi 3 cm, cibuli na slabé plátky. Houby očistíme a nakrájíme na kousky, olivy můžeme nechat vcelku nebo nakrájet, podle chuti. Pamatuji se, že se používaly černé s peckou, ale v té době asi jiné nebyly k dostání.
Na větší pánev dáme trochu oleje a maso na něm prudce opečeme aby se zatáhlo. Pak vložíme cibuli, zamícháme a přidáme i houby a olivy. V trošce vývaru rozmícháme škrobovou moučku, ochutíme sojovou omáčkou a vlijeme na maso. Necháme jen krátce povařit, pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme trochou vývaru. Dochutíme peperončinem (nebo pepřem) a eventuelně dosolíme.
Než se maso uvaří, připravíme si dušenou rýži jako přílohu. Dobrou chuť!

pátek 21. dubna 2017

Brutti ma buoni

Dnešní recept má trochu divný název - "brutti ma buoni" znamená v překladu doslova oškliví ale dobří. Jedná se o malé cukroví a název je vystihuje přesně - nepravidelného tvaru, jsou to křupavé bílkové pusinky s výraznou oříškovou chutí, správně upečené jsou tvrdší ale křehké. K jejich přípravě stačí pár bílků, cukr, strouhané oříšky (nebo i mandle) a trochu trpělivosti.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 bílky pokojové teploty
130 gr opražených strouhaných oříšků
půl vanilkového lusku (semínka)
100 gr cukru
**********************************************************************************************************************************
Oříšky dáme opražit na suchou pánev za častého míchání, pak je promneme v utěrce a vyfoukáme slupky. Rozmixujeme nebo nastrouháme nepříliš na jemno.
Z bílků ušleháme sníh do kterého během šlehání přídáme semínka z poloviny vanilkového lusku a po lžících cukr. Když je lesklý a pěkně tuhý, po částech vmícháme opražené strouhané oříšky a opatrně promícháme. Lze použít i mandle, získáte jemnější chuť, ale originál je oříškový. Vzniklou hmotu přendejte do silnostěnného hrnce a dejte na mírný plamen vařit za stálého míchání asi 10 minut, až je kompaktní a má světle hnědou barvu. Plech vyložte pečícím papírem a pomocí dvou lžiček na něj tvořte malé hromádky trochu dál od sebe, protože pečením se roztáhnou. Dejte péct na horkovzduch při zhruba 130°asi 35 minut. Záleží na velikosti a troubě, jelikož se jedná o pusinky musíme péct pomalu a opatrně. Nejlepší je dát jich pár na malý plech a upéct na zkoušku, aby se "vychytal" čas, teprve pak dát péct velký plech. Pusinky mají být dobře propečené, ale pozor ať se nespálí a mějte na paměti že po vychladnutí ještě trochu ztvrdnou. Počkáme až úplně vychladnou a pak je sloupneme z papíru.
Dobře se uschovávají v plechové krabici. Jsou výborné podávané s dezertním vínem nebo sektem a pokud by se vám zdály přece jen tvrdší, můžete si je v něm namáčet - typický italský zvyk pro tento druh sladkostí.

úterý 4. dubna 2017

Velikonoční tvoření

Velikonoce jsou jak se říká, za dveřmi. Pokračuji v tvoření patchworkových vajíček, jako vždy jsem měla dobré předsevzetí udělat je brzy - dokonce s nimi začít hned po vánocích - a jako vždy se do nich pak pustím když mi svátky dýchají na záda. Nevím, prostě musím vplout do určitého období a pak mi to jde.
Chtěla bych i něco upéct.. ke všemu je venku krásně, takže tvoření se odehrává až večer u televize.