úterý 25. srpna 2015

Koláč Campiglia (Schiaccia campigliese)

Campiglia Marittima je starobylé toskánské městečko rozkládající se v kraji Maremma nedaleko pláží Thyrrenského moře. Jejím nejznámějším produktem je zcela jistě "schiaccia campigliese" , nízký koláč (schiacciato znamená nízký,stlačený) vyrobený z těsta podobného našemu lineckému a posypaný cukrem a piniovými oříšky. Jednoduchá záležitost i když trochu kalorická bomba - při jeho přípravě se totiž musí striktně používat sádlo,které se v italské kuchyni,zvláště v Toskánské,používá zřídkakdy. Ale v době kdy tento koláč vzniknul určitě neznali různě upravené a nízkokalorické tuky ani jiné moderní a (rádoby) zdraví neškodné vymoženosti. Když jsem se poprvé zeptala jedné paní která mi dala "zaručeně originální recept" jestli se dá sádlo nahradit alespoň zčásti tukem nebo máslem,upřímně toskánsky odpověděla že v tomhle receptu tedy určitě ne! Pak si dělejte co chcete ale nevydávejte to za "NAŠÍ" specialitu!!
Takhle to tady chodí - recepty jsou nedotknutelné.

INGREDIENCE:
300 gr hladké mouky
300 gr sádla
300 gr cukru - ubereme asi 3-4 lžíce na posypání
3 vejce
lžíce strouhané citronové nebo pomerančové kůry
50 gr piniových oříšků
Přece jen jsem trochu neuposlechla a dala o něco méně cukru i sádla. Nezdálo se mi,že by to bylo nějak na škodu. Italové kromě jiného i hodně sladí,jejich bábovky,dorty,marmelády atd.jsou na náš vkus většinou příliš sladké.
Do prosáté mouky rozsekáme sádlo, rozemneme a přidáme cukr, strouhanou kůru a nakonec mírně rozšlehaná vejce.Zpracujeme těsto které rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Trochu promačkáme prsty aby se utvořily malé důlky. Posypeme cukrem který jsme si dali stranou a piniovými oříšky. Pečeme při 170 stupních asi 25 minut.

neděle 16. srpna 2015

Košíčky s rikotou a ovocem (Cestini con ricotta e frutta)



Běhěm letošního horkého léta (naštěstí se zdá že africké tropy se už nevrátí) jsem troubu prakticky nezapla.Košíčky z lineckého těta jsem měla už upečené a uložené v mrazáku na "horší časy". Hodily se mi když přijela návštěva a mohla jsem nabídnout něco jiného než obvyklou zmrzlinu. Naplnila jsem je pouze krémem z rikoty a navrchu ozdobila ovocem - použila jsem broskve ale výborně by se hodilo např.lesní ovoce.
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
210 gr hladké mouky
140 gr tuku nebo másla
70 gr cukru
1-2 žloutky
citronová kůra,vanilka, špetka soli
Náplň:
250 gr rikoty
1 vejce
2-3 lžíce cukru
trochu citr.kůry
ovoce na ozdobu
želatina (nemusí být)

Mouku prosijeme, přidáme špetku soli,citr.kůru,vanilku a rozdrobíme do ní dobře vychlazený tuk nebo máslo (dávám zhruba půl na půl).
Dobře promneme a teprve pak přidáme cukr a promícháme s rozkvedlanými žloutky. Rychle spojíme v těsto, zabalíme do potravinářské folie nebo mikrotenového sáčku a dáme asi na půl hodiny do lednice.
Mezitím si připravíme náplň :
Oddělíme žloutek od bílku. Žloutek utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme rikotu a vymícháme hladký krém. Z bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně přidáme do krému.
Dáme do lednice a připravíme košíčky:
Formičky na košíčky nevymazávám,ale z těsta odeberu malé kousky,lehce omočím spodek v polohrubé nebo hrubé mouce a vmáčknu do formičky v tenké vrstvě. Upečou se za pár minut asi při 180 stupních. Prochladlé vyklopíme a když zchladnou úplně,plníme krémem. Navrch dáme ovoce podle chuti.
Můžeme připravit želatinu podle návodu na sáčku a povrch košíčků potřít, jinak stačí mírně pocukrovat.

úterý 4. srpna 2015

Grilovaná zelenina (Verdure grigliate)

Dovolená utekla jak voda a léto je nadále v plném proudu. Letošní teploty jsou opravdu rekordní a na jídla připravovaná dlouhým dušením nebo snad pečením v troubě můžete zapomenout. Dává se přednost-kromě věčných (a vděčných) těstovin - rychlým úpravám masa s různými saláty. Ze začátku jsem byla ráda jak mám rychle a zdravě uvařeno,ale po pár týdnech se mi zdá že mám v břiše žáby :-) Proto jsem po ránu, kdy se ještě v kuchyni dá vegetovat,připravila směs na zeleninovou přílohu.K obědu jí stačilo jen rychle prohřát na pánvi a přidat opečený steak z kuřecího masa.
INGREDIENCE:
4 papriky
2 větší lilky
4 brambory
2 stroužky česneku - pokud vám nechutná můžete klidně vynechat
olivový olej,sůl,pepř,oregano,sekaná petržel a bazalka
Lilky omyjeme a podélně nakrájíme. Rozložíme je na plochou mísu, posypeme solí a necháme vypotit. Mezitím omyjeme a rozkrojíme papriky,vyjmeme jádra a dužinu. Oloupeme i brambory,nakrájíme na menší kostky a dobře propláchneme a osušíme.
Opláchneme a osušíme i lilky a spolu s paprikami dáme na sucho opéct pod gril nebo na grilovací pánev po obou stranách.Prochladlé pak nakrájíme na kousky zhruba 3x3 cm.Brambory opečeme na větší pánvi s trochou tuku za občasného míchání - musí být opečené,ne smažené. Potom k nim přidáme ostatní zeleninu,podle chuti utřený česnek,osolíme,opepříme, přidáme lžičku oregana,lžíci olivového oleje a nakonec směs sekané petrželky a bazalky a dobře promícháme.