Campiglia Marittima je starobylé toskánské městečko rozkládající se v kraji Maremma nedaleko pláží Thyrrenského moře. Jejím nejznámějším produktem je zcela jistě "schiaccia campigliese" , nízký koláč (schiacciato znamená nízký,stlačený) vyrobený z těsta podobného našemu lineckému a posypaný cukrem a piniovými oříšky. Jednoduchá záležitost i když trochu kalorická bomba - při jeho přípravě se totiž musí striktně používat sádlo,které se v italské kuchyni,zvláště v Toskánské,používá zřídkakdy. Ale v době kdy tento koláč vzniknul určitě neznali různě upravené a nízkokalorické tuky ani jiné moderní a (rádoby) zdraví neškodné vymoženosti. Když jsem se poprvé zeptala jedné paní která mi dala "zaručeně originální recept" jestli se dá sádlo nahradit alespoň zčásti tukem nebo máslem,upřímně toskánsky odpověděla že v tomhle receptu tedy určitě ne! Pak si dělejte co chcete ale nevydávejte to za "NAŠÍ" specialitu!!
Takhle to tady chodí - recepty jsou nedotknutelné.
INGREDIENCE:
300 gr hladké mouky
300 gr sádla
300 gr cukru - ubereme asi 3-4 lžíce na posypání
3 vejce
lžíce strouhané citronové nebo pomerančové kůry
50 gr piniových oříšků
Přece jen jsem trochu neuposlechla a dala o něco méně cukru i sádla. Nezdálo se mi,že by to bylo nějak na škodu. Italové kromě jiného i hodně sladí,jejich bábovky,dorty,marmelády atd.jsou na náš vkus většinou příliš sladké.
Do prosáté mouky rozsekáme sádlo, rozemneme a přidáme cukr, strouhanou kůru a nakonec mírně rozšlehaná vejce.Zpracujeme těsto které rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Trochu promačkáme prsty aby se utvořily malé důlky. Posypeme cukrem který jsme si dali stranou a piniovými oříšky. Pečeme při 170 stupních asi 25 minut.