Italska focaccia je podobna pizze ale je jednodussi, je to vlastne chlebova placka , kterou muzeme udelat jen tak pouze s pridanim olivoveho oleje a soli nebo s olivami, rajcaty, cibuli atd. Ja ji nejradeji pripravuji z bramboroveho testa, kterè vydrzi i dele vlacnè.Kazdy italskdy kraj ma svuj vlastni recept na focacciu (zvanà take "schiaccia, schiacciata")
Tato priprava je typicka pro kraj Puglia.
INGREDIENCE:
Zakladnì recept na testo
500 gr hladke mouky
100 gr varenych studenych brambor
kostka drozdì
olivovy olej -asi 1 dl
1 lzice soli + na posypani hrubou sul
vlazna voda na zadelani testa
cherry rajcatka, oregano
Na val prosijeme hladkou mouku se lzici soli a pridame rozmackane brambory. Udelame dulek. Drozdi rozpustime v trosce vlazne vody a nalijeme do dulku v mouce. Nechame chvili vykynout a pak zadelame vlaznou vodou hladke testo.Nechame kynout asi hodinu a pul na teplem miste.
Rozvalime na placku, vlozime na olejem vymazany plech a prsty vyhloubime male dulky. Olivovy olej smichame s trochou vody a potreme touto smesi testo. Povrch poklademe rozkrojenymi rajcatky a posypeme oreganem nebo pouzijeme jinou napln podle chuti (olivy, cibule nakrajena na prouzky, kousky pancetty ) a posypeme trochou hrube soli.Nechame kynout jeste asi hodinu, pak peceme pri 180' asi 20 minut az je povrch zlatavy.