Crumble (cti krambl) znamena doslova "rozpadat, rozdrobit se a je to typicky anglicky kolac , obdoba naseho drobenkoveho kolace. Prìprava je jednoducha, efekt zaruceny a chut vytecna. Vetsinou se pripravuje s jablky,ale muzete pouzit i jine ovoce, jako tresne, merunky, broskve, hrusky - podle sezony a chute.
INGREDIENCE:
1 kg jablek
250 gr polohrube nebo hrube mouky
100 gr cukru + 2 lzice
100 gr masla + 2 lzìce
skorice
1/2 citronu
citr.kura, vanilka
Mouku prosijeme a rozdrobime spolu s maslem nakrajenym na kousky. Teprve pak pridame cukr. Tato faze je dulezita, pokud dame cukr hned smes zvlhne a spatne se drobi.
Pridame cukr i vanilku a citronovou kuru a znovu rozdrobime. Jablka oloupeme a nakrajime na osminky ktere jeste prepulime. Na hlubsi panev dame 2 lzìce masla, nechame rozpustit a vlozime jablka, posypeme 2 lzicemi cukru, skorici (podle chuti, ja davam asi pul lzicky) a stavou z pulky citronu. Cukru muzeme dat i o lzice, dve vice - ridte se kyselosti jablek.
Dobre promichame asi 1 minutu.
Obdelnikovou nebo ctvercovou formu vymazeme maslem, vlozime jablka a posypeme drobenkou tak,aby dobre vyplnila vsechny mezery. Peceme asi 30-35 minut pri 180 stupnich - jako vzdy zalezi na troube. Jablka musi byt mekka a povrch zlatavy.
Podavame i teply s kopeckem vanilkove zmrzliny (anglicky zpusob) nebo vychladly krajeny na ctverecky.