pátek 22. srpna 2014

Brownies

Letosni rozmarne leto mi dovolilo dokonce zapnout troubu a péct! Mela jsem doma cokoladu, kterà by normàlne vydrzela az do podzimu ,ale v tydnu jsem se rozhodla ze upecu brownies, coz jsou cokoladove kostky s orechy. Rìkà se, ze vznikly tak,ze jedna americka hospodynka proste zapomela dàt do cokoladoveho dortu prasek do peciva. Kdyz vytahla z trouby neco jako placku, aby zachranila povest nakrajela ji na kostky, pocukrovala a podàvala. Stal se z nich prosluly moucnik, ktery se dela po celem svete. Jestli je tato zkazka pravdivà, to nevìm,kazdopadne by to byl velice trefny omyl..Z mnoha receptu, ktere od te doby vznikly , jsem vybrala jeden rychly a zaruceny. Je to bomba,ale jednou za cas...a nakonec, muzete snist jen jeden ctverecek (dejte mi vedet, kdo to vydrzel :-))
INGREDIENCE:
200 gr horke cokolady
100 gr masla
100 gr cukru
3 vejce
spetka soli
2 - 3 lzìce polohrube mouky
hrst sekanych orechu ( mohou byt i orisky)
Ve vodni lazni rozpustime cokoladu s maslem a nechame chvili prochladnout. Mezitim utreme zloutky s cukrem a uslehame zvlast pevny snih z bilku. Do mouky pridame speticku soli. Cokoladovou smes vlijeme do zloutku a velmi dobre promìchàme. Pak pridame po castech mouku strìdave se snehem a nakonec nahrubo rozsekane orechy. Vlijeme do ctvercové nebo obdélnìkové formy vymazane tukem a vysypane hrubou moukou nebo vylozené pecìcìm papìrem.
Peceme pri 170' asi 20-25 minut. Moucnik muze v troube nabehnout- zàlezì na tom, jak hodne jste slehali zloutky- ale po vytazeni zas slehne, je silne cokoladovy. Po vychladnuti mìrne posypeme praskovym cukrem a kràjìme na ctverecky.
Vydrzì dlouho vlàcny - coz ale nebudete mit cas si proverit nebot velice rychle mizì!

středa 20. srpna 2014

Treska s rajcaty (Merluzzo al pomodoro)

Tento pokrm pripravuji z tresky,ale daji se pouzit i jine rybi filety. Priprava je rychla, jako priloha se hodi chleb.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr tresky
2 cerstve cibulky
2 strouzky cesneku
hrst cernych oliv
1 lzice kaparu
400 gr jemne sekanych rajcat nebo rajcatove pyré
2 sardelky nebo lzicku sardelove pasty
sekana petrzelka
peperoncino
olivovy olej
2 lzice piniovych orisku (muzete vynechat)
Pokud mame cerstva rajcata, sparime je a oloupeme, vymackame prebytecnou vodu a seminka a rozdrtime na male kousky.Jinak pouzijeme hotove pyre nebo kousky rajcat v konzerve, eventuelne neochuceny rajsky protlak. Na vetsi panev dame olej a na nem zpenime jemne nakrajene cibulky.
Pridame rajcata, rozetreny cesnek (nemame-li jej v jidle radi, zpenime spolu s cibulkou oloupany ale ponechany vcelku a pred pridanim rajcat vyjmeme), peperoncino, sardelky nebo sardelovou pastu a kratce povarime. Vlozime omyte filety ryby a na kousky posekane olivy s kapary. Pokud pouzijete kapary nalozene v soli, je potreba je predem dobre proplachnout. Vse povarime asi 10 minut, zaverem muzeme pridat piniove orisky. Vetsinou neni potreba prisolit. Povrch posypeme cerstvou petrzelkou a zakapneme olivovym olejem.Podavame s cerstvym chlebem.

pondělí 18. srpna 2014

Profiteroles

Profiteroles jsou male bochanky z odpalovaneho testa (bigné) plnene kremem nebo slehackou a navrsene do pyramidy a polite cokoladou...
ODPALOVANE TESTO:
200 ml vody
100 gr masla
130 gr mouky
spetka soli
4 vejce
Vodu dame varit s maslem a soli, kdyz se vari, vhodime najednou vsechnu mouku. Za staleho michani "odpalujeme" od sten kastrolu - nejlepsi je nerezove nadobi. Kdyz se utvori bily povlak na dne a vznikne nam koule, je testo dobre odpalene. Odstavime z plotny a po troskach vmichame vidlickou rozslehana vejce. Na plechu vylozenem pecicim papirem delame male bochanky dale od sebe - pecenim nabehnou. Mirne postrikame vodou a dame do hodne rozpalene trouby pect (asi 200') Troubu neotvirame, klesly by! Asi po 15 minutach (ale zalezi na vasi troube) zmirnime a dopekame dalsich asi 5 minut pri nizsi teplote do zlatova.
Upecene bochanky hned rozrizneme, jinak zvlhnou a klesnou. Uvnitr by mely byt dute a suche, pokud tomu tak neni, dame je dosusit jeste na chvili do trouby.
Pripravime si KREM - uvarime pudink podle navodu a po castech jej zaslehame do 100 gr masla, pak pozvolna pridame asi 2 lzice rumu. Nebo uslehame slehacku a pridame 2 lzice prosateho mouckoveho cukru.
Plnime bochanky a dame je na misu do tvaru pyramidy.
Cokoladu rozehrejeme ve vodni lazni a pridame trochu slehacky nebo mleka, aby se dala nalit na bigné.

pondělí 11. srpna 2014

Susenky s corn flakes (Biscottini con corn flakes)

Nevim jak u vas doma,ale u nas se v lete kukuricne lupinky (corn flakes) konzumuji ve vetsim mnozstvi - s mlekem nebo jogurtem je to osvezujici snidane nebo svacina. Proto vyuzivam tohoto obdobi k priprave nasich oblibenych susenek, jejichz priprava je rychla a jednoducha.
INGREDIENCE:
300 gr hladke mouky
200 gr tuku
100 gr cukru
2 vejce
1/2 prasku do peciva
vanilka
spetka soli
kukuricne lupinky
cokoladove pecicky nebo rozinky, popripade orechy, mandle, pinoli...
V mise utreme tuk nebo maslo (davam vetsinou pul na pul) s cukrem do peny. Pak zapracujeme jedno vejce po druhem, nakonec pridame prosatou mouku se spetkou soli, praskem do peciva a vanilkou. Dobre promichame vareckou a pridame -podle vlastni chuti a fantazie - hrstku rozinek namocenych predem v rumu a pinoli nebo nasekane orechy, ci cokoladove pecicky a sekane mandle. Tyto prisady muzeme obmenovat nebo nechat susenky jen tak jak jsou, bez prisad. Tvorime male kulicky - behem peceni nabehnou - obalujeme v kukuricnych lupincich a davame na plech vylozeny pecicim papirem trochu dal od sebe. Peceme asi 15 minut pri 170-180 stupnich. Po vychladnuti sypeme mouckovym cukrem.

pátek 8. srpna 2014

Lilky po parmsku (Melanzane alla parmigiana)

Lilky na parmský způsob jsou trochu zvláštní recept - je to letní jídlo, když jsou zralé lilky,ale připravují se v troubě, což v normálním italském létě nebývá zvykem. Není to ani nijak zvlášť lehký pokrm, pokud se řídíte originálním receptem - lilky se mají nejdříve osmažit. Jméno prý nepochází od města Parma ani proto,že se používá sýr Parmigiano ,ale vzniklo v jižní Itálii a původní název byl "parmiciana"-což jsou dřevěné lišty, které dohromady tvoří "persiany" - italské okenice, které chrání před žhavým letním sluncem a jsou dělané způsobem jako se dávají lilky na pekáč - jeden plátek mírně překrývá druhý. Lze je ale udělat i grilované nebo opečené na pánvi na sucho jen s minimem oleje, jako recept, který používám já.
*************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 větší lilky
asi 400 gr čerstvých rajských jablíček
2 mozzarelly (celkem asi 200 gr)
6 polévkových lžic parmezánu
olivový olej
bazalka - asi hrst
sůl
2 stroužky česneku
1/2 cibule
********************************************************************************************************************
Lilky oloupeme, nakrájíme podélně na zhruba půl cm plátky a mírně posypeme solí. Necháme je vypotit asi hodinu, pak slijeme, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Mezitím si připravíme jednoduchou rajskou omáčku. Dva stroužky česneku oloupeme, zmáčkneme plochým nožem a dáme osmahnout na olej spolu s cibulí nakrájenou na tenké plátky. Vyndáme česnek a přidáme spařená, oloupaná, přebytečné vody a jader zbavená rajčata nakrájená na kousky nebo neochucený rajský protlak či drcená rajčata v konzervě. Osolíme a povaříme,až omáčka zhoustne za občasného míchání. Bazalku nasekáme a vložíme do omáčky - už nevaříme. Lilky dáme na teflonovou pánev s pár kapkami oleje a opečeme po obou stranách nebo můžeme grilovat v troubě na plechu.
Připravíme si pekáč a na dno dáme trochu oleje a pár lžic rajčatové omáčky a rozetřeme po dně. Začínáme klást lilky - plátky těsně vedle sebe, aby se malinko překrývaly,až zaplníme celé dno. Pak přidáme omáčku a poklademe plátky mozzarelly, kterou si také nakrájíme předem a necháme okapat, případně osušíme papírovou utěrkou a posypeme 2 lžícemi parmezánu. Můžeme použít i lisovanou mozzarellu, ktera není v nálevu a nepouští vodu. Pak vrstvíme dále lilky, omáčku, mozzarellu, parmezán až do vyčerpaní surovin. Poslední vrstvu má tvořit mozzarella a parmezán, pokapeme trochu olejem a dáme zapékat do trouby asi 20 minut - posledních 5 minut můžeme dát pod gril. Necháme odpočinout asi 10 minut a podáváme s čerstvým chlebem.
BUON APPETITO!