....a jeste jeden kloboucek, tentokrat s ruzovou stuzkou. Rozmer je asi 20 cm v prumeru a z 50 gr klubka se daji uhackovat asi tri. Takze me jeste jeden ceka :-)
Vítám všechny návštěvníky mého blogu! Jmenuji se Růžena a jsem přes 30 let vdaná v italském Toskánsku. Ráda bych vám přiblížila zdejší život tak, jak probíhá v naší italsko - české domácnosti. Bude to takový mix vaření, ručních prací, postřehů a cestování..
neděle 29. června 2014
čtvrtek 26. června 2014
Clafoutis
Dnesni recept jsem si vypujcila z francouzske kuchyne. Je podobny nasi bublanine,ale testo je jemnejsi a ridsi. Zdobime krajenymi mandlemi, i kdyz muzeme nechat i bez. Pokud pouzijeme jine sezonni ovoce, jako jahody,broskve, merunky, maliny, svestky mame moucnik zvany "Flognarde" - clafoutis je pouze ten s tresnemi...At se rozhodneme tak ci onak, pochoutka je to zarucena!
INGREDIENCE:
500 gr tresni
100 gr mouky
1/2 prasku do peciva
3 vejce
50 gr cukru + 2 lzice do formy
2 dl slehacky
1 dl mleka
spetka soli
40 gr mandlovych lupinku
mouckovy cukr
Testo muzeme vyrobit pomoci mixeru nebo rucniho elektrickeho slehace. Smichame vejce, cukr, smetanu a mleko, pak pridame mouku s praskem do peciva a spetku soli. Vznikne ridsi testicko.
Do maslem vymazane a cukrem vysypane formy dame vypeckované tresne a zalijeme testem. Posypeme mandlovymi lupinky. Po upeceni sypeme mouckovym cukrem.
pondělí 23. června 2014
Kureci kousky se slaninou
Dnesnì recept mi prisel mailovou postou od pani Nadi. Rychly a chutny, pridala jsem brambory a nakrajenou cuketku a obed byl hotovy za pul hodiny!
INGREDIENCE pro 4 osoby
400 gr kureciho masa (prsa nebo stehna)
150-200 gr slaniny nebo pancetty
4 brambory
2 cuketky
Maso nakrajime na kousky,asi 5x2 cm. Kazdy kousek obalime na platky krajenou slaninou nebo pancettou. Brambory oloupeme, prekrojime na pulku a nakrajime na platky. Ovarime je zhruba 3-4 minuty v mirne osolene vode. Dame na pekac, na ne vlozime maso a pridame na kousky pokrajenou cuketku. Myslim,ze by se hodilo i par cherry rajcatek. Nemusime pridavat olej ani sul.Dame do rozpalene trouby asi na 20 minut - poslednich 5 minut jsem dala pod gril, aby byla slanina trochu chrupava.
pátek 20. června 2014
Piskotovy kolac s ovocem
Jako zaklad ovocneho kolace jsem tentokrat pouzila piskot - vetsinou delam krehke testo - a osvedcil se mi, lepe se kraji. Upeceny jsem rozkrojila na pulku, takze vznikly kolace dva!
PISKOT:
delala jsem ze 3 celych vajec;
na kazde vejce 30 gr cukru a 40 gr polohrube mouky
citronova kura
vanilka
1 lzicka prasku do peciva
Vejce slehame s cukrem asi 5 minut elektrickym slehacem. Pridame citr.kuru a vanilku.Do mouky prosijeme prasek a vareckou lehce vmichame do testa. Vlejeme do vymazane a vysypane (nebo vylozene pecicim papirem) formy.
Uvarime PUDINK s vanilkovou prichuti.
Upeceny piskot nechame vychladnout a rozkrojime na 2 casti. Mirne potreme merunkovou zavareninou a nalejeme pudink, pulku na kazdou cast piskotu. Zdobime cerstvym ovocem podle vlastni fantazie. Muzeme potrit zelatinou nebo troskou merunkove zavareniny, kterou rozredime teplou vodou.
středa 18. června 2014
Kloboucek
Trochu se ochladilo, tak honem neco uhackovat, nez zas zacnou parna - to se pak nedà..Takze za 2 vecery vzniknul kloboucek, ktery ma v prumeru asi 20 cm a je ze svetle okrove prize.
sobota 7. června 2014
Bramborove krokety se sunkou (Crocchette di patate e prosciutto)
Bramborove krokety jsou vdecne jidlo. Jednak je muzete pripravit i ze zbylé bramborové kase, anebo pozmenit uzeninu - misto sunky sunkovy nebo i jiny salam, pripadne trochu hrasku nebo jine zeleniny, kousky syra apod. Nebo je udelat jen z brambor a podavat i jako prilohu k masu.
INGREDIENCE:
asi pul kg varenych brambor
2 vejce
100 gr sunky nebo jine uzeniny
spetka muskatového orisku
sul, pepr
lzice strouhaneho syra
strouhanka
lzice sekane petrzele
olej na smazeni
Brambory nakrajime na kostky a uvarime. Mackadlem na brambory je protlacime do misy, pridame na kosticky nakrajenou sunku, syr, sul a pepr podle chuti, spetku muskatoveho orisku, trochu sekane petrzelky a 2 vidlickou rozslehana vejce. Eventuelne kousky varene zeleniny nebo male kosticky syra.Dobre spojime v testo,pokud by bylo rìdke, muzeme pridat trochu strouhanky. Nechame chvili odpocinout, pak tvorime valecky, ktere obalime ve strouhance. Smazime ve vyssi vrstve oleje a pak vyndame na savy papir, ktery vsakne prebytecny tuk. Podavame se salatem.
čtvrtek 5. června 2014
Trochu hackovani...
O italske tradici davat k ruznym prilezitostem male darky, tzv.bomboniere jsem uz psala. Jelikoz kveten a cerven jsou mesice svateb a prvnich prijimani, mela jsem co delat. Par bombonier je uz vyexpedovano...a na dalsich se pracuje!