pátek 25. dubna 2014

Pecena prazma (Orata arrosto)

Ze se "orata" jmenuje prazma ( s hackem na "z"!) na to jsem se musela podivat do slovniku. Myslim, ze driv se u nas podobne ryby ani nevyskytovali, dnes mozna na trhu jiz jsou, asi zmrazene. Nekdy hledam rybi jmeno a slovnik mi sdeli, ze je to "druh morske ryby" a pouziva se pravdepodobne i v cestine jeji puvodni nazev - asi jako "pizza" je proste vsude na svete porad pizza.
Kazdopadne kdyz nesezenete prazmu, muzete tuto ùpravu pouzit i na jine ryby, napr. na pstruhy.
Jako vzdy, v jednoduchosti je sila italskych pokrmu a hlavne musi vyniknout chut ryby a nesmi byt prekryta korenim nebo ruznymi omackami.
INGREDIENCE PRO 2 OSOBY:
2 ocistene prazmy (nebo pstruzi ci jina ryba vcelku)
cerstva petrzel
4 strouzky cesneku
sul a pepr
olivovy olej
2 velké brambory, trochu kmìnu
eventuelne cukinka na platky a porek
trochu bileho vina
Ryby omyjeme pod tekoucì vodou a osusime papìrovou uterkou. Do brìska dame trochu soli a pepre, zakàpneme olejem,pak omytou petrzel (pàr snìtek) a 2 strouzky cesneku rozkrojeneho napul.
Brambory oloupeme, prepulìme a nakrajime na tencì platky. Dàme varit do mirne osolené vody asi na 2 minuty. Scedìme a vlozìme do pekàcku vylozeného pecicìm papìrem.Osolìme a muzeme pridat i trosku kmìnu nebo i nejakou zeleninu jako cukinku na platky a porek.
Mirne polijeme olivovym olejem (ja dàvàm i kousìcek màsla,ale to delejte jen kdyz na blìzku nenì zàdny Ital :-)), trosku bileho sucheho vina a dàme péct do vyhràté trouby asi na 20 minut.

Behem pecenì muzeme rybu polìt 1-2 lzicemi vina, aby se nevysusila.

4 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, super recept! Myslím, že ho použiju i na tuzemské ryby. Akorát musím počkat, až rybáři nějaké chytí Jinak pražma se tu dá koupit mražená. Akorát, že já těmhle mraženým produktům moc nevěřím. Někde jsem četla o tom, že zamražené ryby takhle nechávají i několik  let. A to člověka hned chuť přejde.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ali, urcite muzes pouzit i sladkovodni rybu - hlavne jestli znas nejakeho rybare,aby byla cerstva
    Ty zmrazene -tady byvaji bez problemu,pokud je koupis v nejakem osvedcenem supermarktu. Ruzne discounty apod., tam tomu moc neduveruju!

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, to se nekdo ma, ze bydli v primorske zemicce. Cerstva ryba, nad to neni. Nastesti ty mas tak skvele recepty, ze je muzeme pouzit i na nase sladkovodni rybky. Vyzkousim na pstruhy. Krasny zbytek vikendu.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Ahoj Bozenko, snazim se davat takove recepty aby sly udelat i z ceskych potravin - kdyz uz jsem si poridila cesky blog    Hezkou nedeli!!

    OdpovědětVymazat