Vsem navstevnicim a navstevnìkum blogu preji stastne a vesele Vanoce a hodne stestì do Nového roku!
Vítám všechny návštěvníky mého blogu! Jmenuji se Růžena a jsem přes 30 let vdaná v italském Toskánsku. Ráda bych vám přiblížila zdejší život tak, jak probíhá v naší italsko - české domácnosti. Bude to takový mix vaření, ručních prací, postřehů a cestování..
úterý 24. prosince 2013
pátek 13. prosince 2013
Mandlové cukroví s čokoládou (biscottini alle mandorle e cioccolato)
Další recept z Toskánska, který se hodí i pro naše vánoční cukroví - mandlové s čokoládou.
Tento rok jsem při přípravě cukroví měla nového pomocníka - plát silikonu, na kterém se těsto krásně vyvaluje a nelepí se. Chtělo by to asi i silikonový váleček - zatím jsem neobjevila - a moje štěstí by bylo dokonalé :-) Ale když těsto svrchu pokryjete potravinovou folií nebo rozříznutým mikrotenovým sáčkem, nepřilepí se ani drobeček!
Silikonový plát jsem viděla v Praze, kde ho ale prodávali za nějakou hříšnou cenu - už přesně nepamatuji,ale zdála se mi horentní a určitě daleko vyšší než necelých 7 euro, které jsem za něj dala zde v Lidlu..Stačí jej po použití jen otřít houbičkou a po uschnutí svinout. Velmi praktický, mohu jen doporučit!
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 g mouky
80 g cukru
100 g nahrubo sekaných mandli
80 g sekané čokolády (nejlépe v mixéru na hrubší kousky)
100 g změklého másla
2 vejce
moučkový cukr s vanilkou na posypání
**************************************************************************************************************************
Ingredience rychle zpracujeme, necháme odpočinout nejméně půl hodiny v lednici. Pak rozválíme na plát asi 4 mm a různými formičkami vykrajujeme tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 170 - 180° asi 10-15 minut.
Vychladlé cukrujeme.
středa 11. prosince 2013
Baci di dama (Polibky damy aneb oriskove pusinky)
V Itálii se vánoční cukroví nepeče, alespoň ne tak, jak to známe my. Maximálně se upeče jeden druh pro "Babbo Natale" v překladu "Tatínek Vánoce" a je to vlastně Santa Klaus, který vypadá jako český Mikuláš. Ale v cukrárnách se po celý rok prodávají "biscottini", drobné sušenky a cukrovinky, vesměs z lineckého těsta, podobné těm našim vánočním. Existuje spousta receptů, každý region má svoje, často připravované jíž v dávné minulosti, ale doma už je téměř nikdo nepeče.
Jedním z takových jsou "Baci di dama", jednoduché pusinky z oříškového těsta, slepené jen rozpuštěnou čokládou.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE
100 gr mouky
100 gr cukru
100 gr strouhaných oříšků
100 gr másla
hořká čokoláda na spojení
*********************************************************************************************************************
Všechny přísady spojíme dohromady a vypracujeme hladké těsto - vejce ani žloutky se nedávají.
Dáme jej do lednice odpočinout aspoň na hodinku. Pak vytváříme malé kuličky, které mirně zploštíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v mírně předehřáté troubě do růžova - asi na 170° zhruba 10-15 minut. Pozor aby příliš nezhnědly, jinak hořknou.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a pusinky po vychladnutí spojíme.Mírně pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Dávky můžete samozřejmě jednoduše zdvojnásobit, což doporučuji, protože mívají velký úspěch! BUON APPETITO!
neděle 1. prosince 2013
Andílek s perličkami
Tohoto andílka jsem uháčkovala s perličkami - než začnu pracovat, navléknu na přízi dostatečný počet perliček, pak jí vždy přiblížím až k háčku a řetízkovým okem uháčkuji tam, kde ji chci mit.
Příprava na Vánoce pokračuje!
é