neděle 30. září 2012

Těstoviny s houbami (pasta con i funghi)

S houbami je v Itálii trochu potíž- na jejich sbírání musíme mít povolení jako u nás na chytání ryb, nebo lovu zvěře. Navíc tamní usedlíci nemají příliš rádi, když jim někdo "leze do lesa", takže se vám může stát, že i přes povolení se vrátíte k autu a máte rozřezané gumy. V našem okolí nemáme lesy hned za barákem, musí se jet pěkně do kopečka. Pokud ale najdete hřiby, jste odměněni jejich krásnou, aromatickou vůní-přemíra slunce v létě a pak deštivý, vlhký podzim udělají své. Houby se daji i koupit, ale jsou dražší než bifteky-alespoň ty místní. V posledních letech se dovážejí, většinou ze Slovinska nebo Chorvatska, stojí o polovinu méně (ale i tak kolem 15-18 euro za 1 kg) , ale jsou i daleko méně chutné.
Já mívám, když rostou,přísun hub z českých lesů, sušené. Právě takové jsem použila i na dnešní recept.
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 hrsti těstovin na osobu
asi 300 gr čerstvých hub nebo 2 hrsti sušených
1-2 stroužky česneku
sekaná petržel
olivový olej
sůl, pepř, popř.zeleninová kostka
půl sklenky rajského protlaku (ne kečupu!)
smetana -tady používáme sladkou, nekysanou, ale záleží na vaší chuti. Pokud dáte kysanou, můžete vynechat rajský protlak.
***************************************************************************************************************************************
Na pánev s olejem dáme propasírované nebo utřené stroužky česneku. Necháme jen lehce zpěnit, přidáme sekanou petrželku (asi 2 lžíce) a rychle zamícháme. Hned vložíme houby, nakrájené na kousky - sušené musíte předem namočit - zamícháme a necháme povařit.
Mezitím uvaříme těstoviny, vhodné jsou "tagliatelle" (dlouhé nudle) ale jako vždy záleží na vaší chuti.
Houby ochutíme solí, pepřem nebo místo soli dáme trochu zeleninove kostky a rajský protlak, máte-li rádi.
Ke konci varu vmícháme smetanu a vhodíme uvařené,zcezené nudle či jiné těstoviny. Na talíři posypeme ještě trochou petrželky.
Dodatek: na každé, po italsku vařené těstoviny patří strouhaný parmezán, někdy tvrdý ovčí sýr. Ale vyznavači těstovin s houbami tvrdí, že na tento pokrm se sýr nehodí, zrovna jako na pokrmy z ryb. Já se bez něj neobejdu, takže -jako vždy-řiďte se vlastními chuťovými buňkami:-))

středa 19. září 2012

Ořechové pesto (Pesto di noci)

Na mnoha stránkách čtu, že se letos vydařila úroda ořechů. Přikládám recept na těstoviny s ořechovým pestem, snad vám přijde vhod.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr těstovin (např."tagliatelle" - široké nudle)
2 plné hrsti ořechů (pokud nemáte rádi jejich trpkou chuť, spařte je horkou vodou a oloupejte)
4-5 lístků bazalky
1 stroužek česneku
4 vrchovaté lžíce strouhaného parmezánu
asi půl sklenky olivového oleje
sůl
******************************************************************************************************************************************
Ořechy s bazalkou rozmixujeme, ale ne úplně na kaši, necháme drobné kousky. Přidáme prolisovaný česnek, parmezán a pomalu přiléváme olej za stálého míchání, až získáme hustší kaši. Ochutnáme e případně dosolíme a dáme do větší mísy. Pokud se vám zdá moc husté, trochu zředíme vodou z těstovin, ale opatrně, pesto je musí obalit a ne po nich stékat.
Mezitím uvaříme oblíbený formát těstovin ,scedíme (neproplachujeme!) a vložíme do mísy s pestem. Velmi dobře promícháme a rozdělíme na talíře kde je ještě posypeme strouhaným parmezánem. DOBROU CHUŤ!Usmívající se

ORECHOVE ROHLICKY

Opet jeden recept na rychle pohosteni-budete potrebovat:

Listove testo kulate
150 gr orechu
asi pul sklenicky mleka
trochu rumu
piskoty podle potreby

Rozdrcene orechy vsypeme do variciho mleka, povarime a nechame vystydnout.Pridame trochu rumu, pokud je napln ridka, dame rozdrcene piskoty. Testo rozdelime na 12 dilku, na sirsi stranu dame lzicku naplne a zabalime. Potreme vejcem, peceme asi 15 minut. Vychladle pocukrujeme.


úterý 18. září 2012

Těstoviny po uhlířsku (pasta alla carbonara)

Italská klasika - pasta alla carbonara aneb těstoviny po uhlířsku!

Recept je pro dvě osoby:
2 plné hrsti těstovin
80 gr uzené pancetty (nebo anglické slaniny eventuálně libového uzeného) krájené na kostičky
1 čersvé vejce
3 lžíce tvrdého, stroouhaného ovčího sýra
3 lžíce strohaného parmezánu
1 lžíce smetany (nebo mléka)
mletý pepř

Zatímco se vaří těstoviny, dáme na suchou pánev opéct kostičky pancetty. Do větší mísy rozšleháme vejce, přidáme oba sýry, pepř, lžíci smetany či mléka (nemusí být, ale měla by vzniknout hustší kašička), dobře promíchejte.
Když jsou těstoviny uvařené - pokud možno na skus - scedíme a ihned vhodíme do mísy a hned za ní opečené, horké kostičky slaniny. Dobře promícháme, těstoviny se musí obalit.
Správně by se měly používat špagety, ale řiďte se svou chutí. U nás doma máme v oblibě vřeténka.
BUON APPETITO!



středa 5. září 2012

Masove kulicky v rajske omacce(polpettine al sugo di pomodoro)

Na masove kulicky budete potrebovat:
400 gr mleteho masa
1-2 vejce
trochu strouhanky na zahusteni(asi 2-3 lzice)
strouzek cesneku
2 lzice strouhaneho syra
majoranka,pepr,sul,spetka muskatoveho orisku

Smichame dohromady vsechny ingredience a dobre prohneteme. Tvorime male kulicky, asi 2-3 cm v prumeru.Neobalujeme ,dame varit syrove. Na zkousku dame varit jednu do omacky, pokud se rozpadne, pridame trosku strouhanky.

Rajska omacka:
Pul salku korenove zeleniny, lepe nastrouhat
sklenice neochuceneho rajskeho protlaku /asi 400 gr/-nebo cerstva, oloupana a jader zbavena , nasekana rajcata
1 bobkovy list
1 hrebicek
sul, pepr nebo jeste lepe spetka peperoncina
sekana petrzelka na posypani

Osmahneme zeleninu a vlijeme rajcatovy protlak nebo dame rozsekana rajcata. Nechame povarit, pridame hrebicek a bobkovy list, sul,pepr nebo peperoncino. Varime mirne asi 10 minut, az je zelenina mekka . Vlozime syrove masove kulicky a povarime dalsich asi 10 minut, behem vareni obratime. Vyjmeme bobkovy list , posypeme petrzelkou a podavame.

neděle 2. září 2012

Veprova pecene po toskansku

V Italii prilis koreni, jak je zname od nas, nepouzivaji. Zato bylinky, ty jsou pritomne porad. V Toskansku je nejoblibenejsi salvej, rozmaryn a cesnek.
Bylinky i cesnek rozsekame na male kousky,muzeme i rozmixovat. Smichame se soli a peprem.Do veprove pecene udelame nozem male zarezy a udelanou smesi je prospikujeme. Dame pect na olej, nejdrive opeceme po vsech stranach, aby se maso zatahlo. Kdyz je dobre opecene, zalijeme sklenkou bileho, sucheho vina. Nechame odparit a pak bud dusime pod poklickou, az je maso mekke nebo v troube pri 180 stupnich-asi hodinu, podle velikosti masa.Muzeme pridat trochu masoxu.
Nechame trochu ustat, pak maso vyjmeme a zabalime do alobalu asi na 20 minut. Bude se pak lepe krajet. Nakrajene vlozime zpet do stavy a prohrejeme. Podavame s opecenymi brambory.